podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Novo mesto

Predstavili projekt izdelave skulpture v spomin na osamosvojitev Slovenije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.12.2015 14:54

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, predsednik projektne skupine Borut Likar in kipar Boštjan Kavčič so danes v imenu Mestne občine Novo mesto, Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajina ter Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske predstavili spominsko obeležje, ki je nastalo v sklopu 25-obletnice samostojne Slovenije in 650-obletnice ustanovitve Novega mesta.

Obeležje na simbolni ravni predstavlja enotnost pri osamosvajanju Slovenije in skupno odločenost pri zaščiti teh procesov. Odkritje skulpture, ki se ga bo udeležil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, bo, skupaj s slavnostno akademijo Skupaj do samostojne države, potekalo v ponedeljek, 21. decembra 2015, od 17. ure dalje v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine.

Mestna občina Novo mesto umešča 25-obletnico samostojne Slovenije v jubilejno leto, ko praznuje tudi 650-obletnico ustanovitve Novega mesta, saj je osamosvojitev pomemben mejnik v zgodovini Novega mesta in države. V počastitev državnega praznika dneva samostojnosti in enotnosti, 25-obletnice samostojnosti slovenske države in 650. obletnice ustanovitve Novega mesta bo skupaj s Policijskim veteranskim društvom Sever Dolenjska in Bela krajina ter Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske v ponedeljek, 21. decembra 2015, ob 17. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine priredila posebno slovesnost z otvoritvijo spominskega obeležja in slavnostno akademijo Skupaj do samostojne države. Obeležje je bilo izdelano prav v namen počastitve 25. obletnice plebiscita, ki je popeljal Slovenijo na samostojno pot. Osamosvojitvena vojna je bila še posebej intenzivna na Dolenjskem in na območju Mestne občine Novo mesto.

Župana Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je ob tej priložnosti dejal: »Postavitev spominskega obeležja in načrtovana slovesnost predstavljata našo enotnost pri procesu osamosvajanja Slovenije, v katerem je pomembno vlogo odigralo tudi območje Dolenjske in Novega mesta. Gre za referenčno točko v naši zgodovini, ki nas navdaja s ponosom ter opominja na povezanost in enotnost našega naroda. Simbolno vrednost ima tudi prostor postavitve skulpture, saj je bil Kulturni center Janeza Trdine nekoč dom JLA, danes pa je pomembna kulturna inštitucija v novomeški občini.«

Z izvedbo projekta je Mestna občina Novo mesto pričela v letu 2014, ko je bila imenovana projektna skupina za izvedbo postavitve spominskega obeležja pod predsedstvom Boruta Likarja, člana Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska. Projektna skupina je na javnem natečaju za izvedbo obeležja izbrala akademskega kiparja Boštjana Kavčiča.

Skulpturo sestavljata dva monolitna kamna. Vodoraven kamen v tlorisu predstavlja okljuk reke Krke, ob katerem se je skozi tisočletja oblikovalo staro mestno jedro Novega mesta. Navpičen kamen ponazarja pozitivnost, moč, napredek in zmago. Tvorijo ga tri organske vitice, ki se prepletajo in rastejo proti nebu. Vitice simbolično predstavljajo enotnost slovenskega naroda, ki je v ključnih trenutkih pred petindvajsetimi leti prinesla samostojno domovino. Skulptura v sebi nosi estetike rasti, plodnosti, razvoja, uspeha, zmage, enotnosti, povezovanja, sodelovanja in se simbolno povezuje s slovenskim prostorom tako v ožjem smislu, lokalno s podstavkom kot okljuk reke Krke, kot v širšem smislu, z goro Triglav kot narodnim simbolom.

Sredstva za izvedbo projekta, ki je, skupaj z izdelavo skulpture, znašal okrog 30.000 evrov, je v večini prispevala Mestna občina Novo mesto. 5.000 evrov je prispevalo Ministrstvo za kulturo, 1.500 evrov Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina, 600 evrov pa Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske.