franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

Pred prazniki pozivi k varni uporabi pirotehnike

Piše: STA

Čas objave:
12.12.2021 07:16

Bližajo se božično-novoletni prazniki, ko je pod določenimi pogoji dovoljenja uporaba pirotehničnih izdelkov. Policija ob tem poziva, da pirotehniko uporabimo varno in na način, da to drugih ne moti in ne ogroža. Mladoletniki naj pirotehnične izdelke uporabljajo le pod nadzorom staršev. Prav tako je potrebna previdnost pri nakupu teh izdelkov.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja, piše na spletni strani policije.

Mladoletnikom do 14. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorije 1 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Pirotehnični izdelki kategorije 1 so ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih. Tipični izdelki so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice in vžigalice s pokom.

Prav tako je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Na policiji ugotavljajo, da je največ poškodb ravno pri takšni prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa oz. so bili kupljeni na črnem trgu. Prav na črnem trgu se prodajajo izdelki, ki niso kakovostno preverjeni in so ob uporabi zelo nevarni.

Prav zato policija kupcem oz. uporabnikom teh izdelkov svetuje, da pirotehnične izdelke kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Ob nakupu naj preverijo tudi, če so na izdelku navodila za uporabo, in jih pred uporabo izdelkov tudi upoštevajo.


Za kršitev določb o uporabi pirotehničnih izdelkov je za posameznike predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

Bolj kot višina globe pa so zaskrbljujoče morebitne posledice nepravilne oz. neprevidne uporabe pirotehnike, od telesnih poškodb do požarov. Po podatkih policije za obdobje božično-novoletnih praznikov med 1. decembrom 2018 in 10. januarjem 2019 ugotovili 66 kršitev določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, od teh so 35 kršitev storile mladoletne osebe. Policija sicer skozi daljše obdobje ugotavlja konstanten trend upadanja kršitev.

V omenjenem obdobju je policija obravnavala tudi osem primerov telesnih poškodb, v štirih primerih je šlo za mladoletnike. Poškodbe so nastale predvsem zaradi nepravilnega rokovanja in objestnosti posameznikov. Hude poškodbe sta dobila dva mladoletnika ter en odrasel. Pri lahkih poškodbah so bile najpogostejše poškodbe glave, obraza in rok. Posledica pri hudih poškodbah pa je bila zlom prstov, amputacija prstov, amputacija dlani in poškodba notranjih organov.

Policija opozarja še, da je za ognjemet treba pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote, na območju katere se izvaja. Lahko je del javne prireditve, za katero je tudi potrebno dovoljenje.

Ognjemeta ni dovoljeno izvajati v bližini bolnišnic, zdravilišč in okrevališč, v neposredni bližini objektov z lahko vnetljivimi snovmi, ob avtocestah, pod daljnovodi in v njihovi neposredni okolici, ob nadzemnih naftovodih in plinovodih, v neposredni okolici zdravstvenih domov, šol, vrtcev, športnih dvoran in igrišč ter objektov in prostorov, namenjenih za opravljanje verskih obredov, ko v njih potekajo dejavnosti, ter v zavarovanih območjih v naravi, kjer je tako določeno s predpisi.

Za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja mora poskrbeti izvajalec, ki mora tudi izdelati elaborat, v katerem so navedeni potek ognjemeta in vsi varnostni ukrepi.