podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Črnomelj

Pobuda za referendum

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.12.2016 19:07

Včeraj je bila na Občino Črnomelj s strani Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini s podpisnico mag. Majo Kocjan vložena »Pobuda za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma v Občini Črnomelj«.

Po preučitvi vložene pobude bo odločeno v skladu z veljavno zakonodajo. Predstavnica črnomaljske civilne iniciative in črnomaljska občinska svetnica (SDS) Maja Kocjan je za STA danes povedala, da so v sredo oddali le pobudo, podprto z nekaj manj kot 300 podpisi, preostanek podpisov, ki jih še zbirajo, pa bodo občini predali v petek. Sicer za vložitev referendumske pobude zadostuje že sto podpisov, je dodala.

Kot je pojasnila ob torkovi napovedi vložitve omenjene pobude, bodo to vložili, ker menijo, da bi morali o tako pomembnem vprašanju odločati občani in ne peščica občinskih svetnikov.

Glede nadaljevanja postopka je pojasnila, da mora občinski svet po vložitvi pobude to obravnavati na svoji prvi prihodnji seji, občina pa mora nato v roku treh mesecev razpisati referendum. Pobudniki bodo morali zbrati tudi še overjene podpise petih odstotkov volivcev v občini, glede na zahtevane postopke pa referendum pričakujejo spomladi, je še dejala Kocjanova.

Črnomaljska županja Čemas Stjepanovičeva pa je v odzivu na referendumsko pobudo za STA povedala, da jo bodo preučili in hkrati vnovič preverili, ali namerava država omenjeni center na Črnomaljskem sploh postavljati.

Črnomaljski svetniki so sicer na svoji zadnji novembrski seji z večino sprejeli sklep o migrantskem centru na svojem območju, proti so bili le svetniki SDS. Da bi šlo za nastanitveni center, so odločno zavrnili, pristali so le na možnost sprejemno-registracijskega centra in še to zgolj v primeru izredno okrepljenih migracij na svojem območju in ko domača policija tega ne bi več zmogla. Enak sklep je oktobra sprejel tudi črnomaljski varnostni sosvet.

Kot je ob oktobrskem protestu, ki ga je v Črnomlju pripravila omenjena civilna iniciativa, povedala Kocjanova, naj bi Črnomaljci nasprotovali kakršnikoli obliki centra za migrante na svojem območju in da se bodo njegovi postavitvi uprli na vse možne načine in tudi s cestnimi zaporami.