pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Ljubljana, Kočevje

Obsojena za rezanje žice

Piše: Radio Krka, Dnevnik

Čas objave:
12.09.2016 10:59

Okrajno sodišče v Kočevju je protestnika Andreja Vidica in Petra Radeta obsodilo na mesec dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, ker sta decembra lani prerezala bodečo žico ob Kolpi.

Kazenski pregon se tožilstvo sprva želelo opustiti, če bi v zameno opravila družbeno koristno delo, a je ravno policija zahtevala obsodbo.

20. decembra lani sta se Peter Rade in Andrej Vidic udeležila protestnega shoda proti bodeči žici. S skupino kajakašev sta med veslanjem na Kolpi srečala večjo skupino protestnikov. S kajaki so skušali pristati pristati na kraju, kjer so običajno stopali na obalo, a ugotovili, da jim je žica v napoto, zato so jo prerezali, da bi lahko dostopili do obale, je povedal Peter Rade.

Policija rezanja sicer ni videla, a so ju pri tem ujele televizijske kamere in fotograf časnika Dnevnik. Ko so ju policisti identificirali in zaslišali, so zoper njiju predlagali kazenski pregon.
"Gre za kaznivo dejanje, s katerim so bila napadena sredstva za varovanje državne meje, ki imajo pomen tudi za varnost države in njenih državljanov," so za Dnevnik pojasnili svoje nasprotovanje na ljubljanski policijski upravi.


Škoda, ki naj bi jo z rezanjem povzročila državi, po poročanju časnika znaša 44 evrov.

Sledila je sodba, na katero pa se Vidic in Rade nista pritožila. Proces je bil po njunem mnenju farsa.
"Mesec dni zapora za 44 evrov škode je absurd, saj že en dan zapora državo stane več kot 44 evrov," je povedal Vidic. "Policija je s procesom hotela zastrašiti mene, soobtoženega Radeta in vse državljane, da se ne bi upirali postavljanju bodeče žice, kar je državnemu aparatu deloma celo uspelo."