stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Ob tradicionalnem srečanju z duhovniki izpostavili pomembne skupne teme

Piše: R.K.

Čas objave:
07.02.2024 08:56

Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk se je v torek, 6. februarja 2024, skupaj s sodelavci in direktorjem Javnega podjetja Komunala d. o. o. Sevnica Mitjo Udovčem v Šentjanžu srečal z duhovniki, ki delujejo v župnijah na območju sevniške občine.

Sodelovanje lokalne skupnosti in župnij v občini Sevnica opredeljuje več stičnih točk, ne zgolj v skrbi za dobrobit posameznika, temveč tudi za izvajanje nalog, ki so pomembne za življenje občanov. Ob srečanju so zbrani obravnavali nekaj tem, ki so pomembne za delovanje verskih skupnosti v lokalnem okolju.

Obnova sakralnih objektov

Občina Sevnica vsakoletno objavi Javni razpis za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov v občini Sevnica, na katerega se v večji meri prijavljajo župnije kot lastnice sakralnih objektov.

Z objavo tega razpisa lokalna skupnost stremi k cilju ohranjanja in urejanja kulturne dediščine.

K obnovi posameznih sakralnih objektov z individualnimi prispevki pomembno pripomorejo tudi krajani oziroma župljani. Letošnji razpis bo objavljen 16. februarja 2024.

Obračunavanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUZS)

Del zemljišč, na katerih se nahajajo pokopališča, je v lasti župnij. Javno podjetje Komunala d. o. o. Sevnica v okviru izvajanja pokopališke dejavnosti primerno skrbi tudi za ta zemljišča. Gre namreč za objekte, ki imajo širok družben pomen, ter izražajo kulturno in zgodovinsko identiteto kraja, hkrati pa gre za pietetne objekte.

Vse ureditve teh zemljišč temeljijo na dogovorih s posameznimi župnijami. Občina Sevnica si bo prizadevala za postopno formaliziranje teh dogovorov. V skladu z odločitvijo Ustavnega sodišča RS so lokalne skupnosti dolžne zaračunavati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) tudi za objekte verskih skupnosti. Po trenutno veljavnem odloku bo tudi Občina Sevnica morala slediti tej zakonski obvezi. V prihodnjih mesecih bodo stekli pogovori za razjasnitev in podrobno opredelitev teh razmerij.

Izvajanje pogrebnih obredov

Javno podjetje Komunala d. o. o. Sevnica, ki upravlja s poslovilnimi vežicami in poleg 24-urne dežurne službe izvaja tudi pogrebno dejavnost, ne predpisuje načina izvajanja pogrebnih obredov.

Tako Občina Sevnica kot Komunala d. o. o. Sevnica si prizadevata za izvajanje pogrebnih obredov na lokalno značilen način, v okviru lokalnih navad in krajevnih običajev. Za izvedbo posameznega pogrebnega obreda je bistven dogovor med svojci oziroma naročniki pogreba in duhovnikom, ob upoštevanju določil pokopališkega reda.