profimedia-0090086427 Svet24.si

Orjaški modro-sivi kiti so si opomogli

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Novice Novo mesto

Novomeško bolnišnico čaka dolgotrajna finančna sanacija

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.06.2016 13:08

Novomeško bolnišnico, ki je konec maja imela neporavnanih 11,6 milijona evrov obveznosti, prejšnjim poslovnim izgubam v znesku treh milijonov evrov pa je dodala še lansko izgubo 2,3 milijona evrov, glede na nedavno zunanjo revizijo čakajo dolgotrajna sanacija in številni ukrepi. Vodstvo bolnišnice poudarja, da bolniki tega ne bodo občutili.

Direktorica novomeške bolnišnice, ki zaposluje približno 1200 ljudi, Milena Kramar Zupan je na današnji novinarski konferenci povedala, da so ugotovitve nedavne izredne revizije poslovanja v preteklih dveh letih zaskrbljujoče.

Revizija, ki je hkrati predlagala 28 sanacijskih ukrepov, pa zahteva nujne spremembe v organizacija dela, uvedbo izmenskega dela in posege pri plačah, vse od pravilnega razvrščanja v plačne razrede do ocenjevanja dežurnih in posebnih delovnih pogojev.

Racionalizacije so potrebne tudi pri obvladovanju stroškov materiala in nabave, pri porabi zdravil in drugega potrebnega materiala. Za okrepitev prihodkov je potrebno uvajanje tržnih dejavnosti.

Direktorica je poudarila, da je revizija za posebej kritično pri vodenju zavoda označila šepajočo informacijsko podporo in dodala, da bi neukrepanje pri navedenih težavah novomeško bolnišnico pripeljalo v nerešljivo stanje.

Nadaljevala je, da se novomeška bolnišnica, ki je v prvem četrtletju letos pridelala pol milijona evrov dodatne izgube, v zadnjih desetih letih srečuje z velikimi finančnimi in kadrovskimi problemi, podhranjenostjo z nujno potrebno sodobno opremo in z zdravstvenimi programi ter s kadrovskimi in prostorskimi težavami.


Ocenila je, da se njeni predhodniki resnosti stanja niti niso zavedali in so stavili na pomoč pristojnega ministrstva ter hkrati napovedala dolgotrajno sanacijo in kot cilj uvrstitev novomeške bolnišnice med najboljše v državi.

Omenjeno revizijsko poročilo je obravnaval tudi svet zavoda, ki je med drugim sprejel sklep, da bolnišnica dolgove iz preteklih let sanira z lastno angažiranostjo pri izvajanju sanacijskih ukrepov. Po njihovi izvedbi pa se naj bi po svojih zmožnostih vključilo tudi ministrstvo za zdravje.

Kot je povzela Kramar Zupanova, ki novomeško bolnišnico vodi od začetka leta, so sanacijske ukrepe že začeli izvajati, sicer pa mora glede na sklepe zavoda bolnišnično vodstvo do konca junija pripraviti program ukrepov za odpravljanje nepravilnosti in podati odzivno poročilo, v katerem se mora opredeliti do vseh revizijskih priporočil. Ustanoviteljica oz. država pa naj za izboljšanje likvidnosti skupaj z vodstvom bolnišnice naredi vse, da bi preko državne zakladnice dobili vsaj štiri milijone evrov posojila.

Svet zavoda je predlagal tudi preučitev pravnih možnosti glede ugotavljanja odgovornosti prejšnjega vodstva bolnišnice, je še dejala direktorica.

Splošna bolnišnica Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokrivajo tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev.   

Direktorica Splošne bolnišnice NM Milena Kramar Zupan o reviziji


Direktorica Splošne bolnišnice NM Milena Kramar Zupan o ukrepih