sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Novice Novo mesto

Novomeški Teden kultur se začenja...

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.06.2016 09:07

Prihaja tradicionalni festival Teden kultur, osmi po vrsti, letos v novi preobleki. Če je v preteklih letih večinoma predstavljal produkcijo novomeških predstavnikov različnih kultur, letos gradi na gostujočih zasedbah in s tem prinaša nove zamisli.

Teden kultur odseva medkulturnost našega mesta. Oder, mikrofon in kuhalnico za en teden predaja predstavnikom različnih kultur, ki živijo tu in na različne načine ohranjajo svoje izročilo. V tem tednu ga predstavijo širši javnosti v obliki kulturnih, izobraževalnih in kulinaričnih dogodkov.

Letos festival prinaša osem dogodkov za širšo javnost ter dva za zaključene skupine. Vsi dogodki skupaj sporočajo, da živimo v narodnostno zelo raznolikem okolju in da je sožitje kultur prednost, na katero smo lahko ponosni.

Program naslavlja različne okuse. Otroci bodo prišli na svoj račun z dvema lutkovnima predstavama: Polžek Samo prenaša aktualno sporočilo, zakaj se ljudje selimo in zakaj je tako pomembno, da nas v novem okolju lepo sprejmejo; Prigode jamskega škrata Perkmandlca pa prihajajo v izvedbi gledališča senc, ki ga v Novem mestu nismo videli že nekaj let. Za ljubitelje komedije bo na voljo stand up večer v izvedbi fantov na ić. Ljubitelji glasbe in plesa so vabljeni na vrhunsko glasbeno-plesno predstavo, ki je bila premierno uprizorjena v Cankarjevem domu, v njej pa poleg znanega dueta Murat&Jose nastopajo vrhunski novomeški umetniki: Irena Yebuah Tiran in Lita Yebuah Slapnik, Jana Menger, Andreja Kopač ter Rosana Hribar in Gregor Luštek. Za radovedne smo pripravili znamenito Živo knjižnico, za sladokusce pa sejemsko prireditev z uličnimi nastopi ter kulinarične užitke v Hostlu Situla, ki bo pripravljala malice različnih svetovnih kuhinj. Festival ponuja tudi dva dogodka za zaključene skupine mladih, ki zelo neposredno prenašata sporočilo o sožitju različnih kultur.

Zaključku festivala, ki bo na Glavnem trgu, bo sledil koncert Mešanega pevskega zbora Pomlad na Gradu Otočec, ki z izborom repertoarja podpira in dopolnjuje sporočilo Tedna kultur.

P R O G R A M :

Ponedeljek, 13. 6. 2016

Stand up večer: En Bosanc in trije slovenski državljani
Ponedeljek, 13. 6. 2016, ob 20. uri
Kavarna in vinoteka Malamačka (v primeru dežja Lokalpatriot)
Husein Šakanović bi rad dokazal, da ni neviden delavec, a se punce obračajo stran, ko žvižga za njimi. Mirza Tvrtković že šest let velja za najboljšega novinca v slovenski stand up komediji. Dušan Tomić – Dule je mojster besednih slepih ulic, ki po Sloveniji raznaša fužinsko ustno izročilo. Admir Baltić pa je bil v osnovni šoli občinski prvak v suvanju krogle, a nerad počiva na lovorikah.

Torek, 14. 6. 2016

Romsko popoldne: Veselo dive
Torek, 14. 6. 2016, ob 14. uri
Vrtec Pedenjped, enota Pikapolonica, romsko naselje Brezje
Produkcija: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto
Otroci iz romskega naselja Brezje v ritmu hip-hopa, zumbe, makarene, animiranega plesa, recitacij ter pesmic v romščini in angleščini.
Lutkovna predstava za otroke: Polžek Samo
Torek, 14. 6. 2016, ob 18. uri
Gostišče Loka
Produkcija: Slovenska filantropija
Travniški polž Samo se zaradi ekološke katastrofe preseli v gozd, kjer naleti na kup težav. Ne znajde se, vsi ga čudno gledajo, nihče ga ne mara. Potem pa najde prijatelje, ki mu pomagajo pri privajanju na gozd, in vse se obrne na bolje … Predstava je aktualna, saj otrokom pojasni, zakaj se ljudje selimo in zakaj je pomembno, da nas v novem okolju lepo sprejmejo. Za otroke od 3. do 12. leta.

Sreda, 15. 6. 2016

Plesno-glasbena predstava: Maša Kagao Knez: MOMENTUM – Avenija ujetih trenutkov
Sreda, 15. 6. 2016, ob 20. uri
Kulturni center Janeza Trdine, 20.00, vstopnina: 5 € (odrasli), 3 € (otroci)
Koprodukcija: Studio 25, Cankarjev dom, KUD Baobab in Plesni Teater Ljubljana
Murat & Jose, Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah in drugi v sodobnem muzikalu Maše Kagao Knez. Domiselna, inovativna in kompleksna predstava na presečišču sodobnega plesa in afriških plesov.

Četrtek, 16. 6. 2016

Gledališče senc: Prigode jamskega škrata Perkmandlca (za otroke in odrasle)
Četrtek, 16. 6. 2016, ob 19. uri
Gostišče Loka
Produkcija: Srbski kulturni center Danilo Kiš
Poučna in zabavna zgodba o petstoletni rudarski tradiciji. Fascinantna igra svetlobe in teme, udaren zvok rudniškega podzemlja, preplet tradicionalne in sodobne tehnike – vse združeno z večstoletno tradicijo gledališča senc.

Petek, 17. 6. 2016
Pogovor na štiri oči: Živa knjižnica
Petek, 17. 6. 2016, od 9. do 13. ure
Atrij Hiše kulinarike
Produkcija: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto
Podobna je običajni knjižnici, le da so ‘knjige’ ljudje, ki se borijo s predsodki in stereotipi o sebi. Izposodite si Rominjo, bivšega begunca, bivšega odvisnika, veganko, geja, osebo, ki je preživela bulimijo … in preverite, koliko res veste o njih.
Kulinarika in ulični nastopi: Kulture iz prve roke
Petek, 17. 6. 2016, od 17. do 20. ure
Glavni trg (v primeru dežja odpade)
Produkcija: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, Zavod Global, Srbsko kulturno društvo, KUD Sevdah, Hrvaško kulturno združenje, KUD Žumberak, Zavod Boter …
Degustacija kulinaričnih specialitet različnih držav, vmes pa glasbeni in plesni nastopi, v katerih lahko sodelujete tudi sami. Doživite različne kulture iz prve roke!

Za zaključene skupine
Simulacija: Modrooki/rjavooki
Sreda, 15. 6. 2016, od 8. do 11. ure, Gimnazija Novo mesto
Udeleženci so zgolj na podlagi barve oči razdeljeni na ‘boljše’ in ‘slabše’ in izpostavljeni izkušnji, kako se v resničnem življenju počutijo pripadniki manjšin.

Mednarodni posvet: Mladi v mednarodnih povezavah: primer slovenskih izseljencev
Petek, 17. 6. 2016, od 9. do 14. Ure, Hiša kulinarike
Mreženje in sodelovanje mladih v evropskih projektih.

Vsak dan od ponedeljka do petka:
KULINARIČNI UŽITKI
Dnevi svetovnih kuhinj v Situli
Hostel Situla, DIlančeva ulica 1, Novo mesto, 10.00–14.00


Pogovor s koordinatorko projekta, Tino Cigler