sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Novo mesto

Novomeški projekt »drevesa« za 27 tisočakov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.11.2016 14:59

Drevesa, ki so bila posajena pred 11 leti na obeh straneh Straške ceste v Novem mestu, ki vodi iz Bršljina proti podjetju Adria Mobil, so sredi prejšnjega meseca končala svojo zgodbo. Razlog za to je bilo predrago vzdrževanje.

Drevesa so zaradi hitrega razraščanja krošenj zahtevala prepogosto obrezovanje. Ovirala so pot tako pešcem kot kolesarjem, zato so se na občini odločili, da jih zamenjajo z novo – primernejšo vrsto, je povedal vodja občinskega Urada za gospodarske javne službe Jože Kobe

Za radio Krka je pojasnil: "Za mnenje glede nove vrste dreves smo zaprosili enega od profesorjev na ljubljanski Biotehnični fakulteti, ki je potrdil ugotovitve, da je drevesa najbolje zamenjati z ustreznejšo vrsto. Odločili smo se za črni jesen, ki se sam oblikuje in omogoča finančno sprejemljivejše vzdrževanje.  Na novo smo tako posadili 209 dreves. Vrednost celotne sanacije, ki je obsegala odstranitev starih in posaditev novih dreves ter enoletno garancijo na rastline, je znašala 27.000 evrov," je še povedal Kobe.


Zaradi preveč razraščenih korenin dreves ni bilo možno odstraniti drugače kot posekati, saj bi sicer nastale poškodbe na pločnikih oz. kolesarski stezi. Tako so se na občini odločili, da drevesa dajo v predelavo za sekance. Nekaj jih je izvajalcu kljub vsemu uspelo izruti iz zemlje s koreninami vred in ta drevesa so zdaj zasajena v Mirni Peči, v okolici vrtca in šole. Ali bodo uspevala, pa bo pokazal čas.
 

Vodja Urada za gospodarske javne službe na MO NM, Jože Kobe