palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice

Preiskali zlorabo prostitucije - 3 dekleta, 1600 obiskov, tudi do 20 strank dnevno

Piše: PU Novo mesto, R.P.

Čas objave:
31.08.2018 12:34

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto (SKP PU Novo mesto), France Božičnik, je danes predstavil aktivnosti novomeških kriminalistov, ki so v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (UKP GPU) ter kriminalisti policijskih uprav Celje in Maribor ta teden zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj zlorabe prostitucije po 175. členu Kazenskega zakonika Republike Slovenije.

V sredo, 29. avgusta so prijeli zakonca, oba državljana Slovenije, za katera so ugotovili, da sta organizirala in vodila prostitucijo z namenom izkoriščanja deklet. 52-letno osumljenko iz območja Maribora in 48-letnega osumljenca iz območja Celja, so ovadili za skupaj dvanajst kaznivih dejanj. Do sedaj ju policija še ni obravnavala.

Sodelujoča dekleta (v konkretni preiskavi gre za dve državljanki Srbije in državljanko Ukrajine, stare od 20 do 46 let) so bila v svojih matičnih državah brezposelne ali brez zadostnih finančnih sredstev za preživetje. Osumljenca sta dekleta, ki jih obravnavajo kot oškodovanke oziroma žrtve, nastanila v različnih stanovanjih in hotelskih sobah na območju Novega mesta in Celja. Dekleta so v stanovanjih in sobah pogostokrat bivala neprijavljeno. V istih prostorih, ki so služili prostituciji, so pogosto tudi spala in se tam prehranjevala. Po opravljenih procesnih dejanjih policija zoper njih ne bo izvajala nobenih ukrepov, glede njihovega bivanja in zadrževanja v Sloveniji pa veljajo splošna pravila kot za vse ostale tujce.

Prostitucija je bila leta 2003 dekriminalizirana, kaznivo pa je izkoriščanje oziroma zloraba prostitucije, kar so kriminalisti osumljenim tudi očitali v kazenskih ovadbah.

Osumljena sta določala udeleženim dekletom:
- da se je prostitucija izvajala praviloma vse dni v tednu od jutra do
večera,
- določala cene za seksualne storitve ( 40 do 60 EUR za pol ure, do 100 EUR
za celo uro),
- določala, da so morale dekleta najmanj polovico zneska, ki so ga za
prostitucijo plačale stranke, izročati storilcema,
- jima določala druga imena z vzdevki in jih tako tudi predstavljala in
oglaševala v spletnih oglasnikih,
- organizirala sta njihove prevoze in jih v času izvajanja dejavnosti
prostitucije tudi popolnoma nadzirala,
- osumljenca sta zahtevala od izkoriščanih deklet, da plačujejo stroške


najema sobe ali stanovanja, prav tako sta zahtevala, da si stroške
prevozov krijejo same.

Osumljena sta tako s svojim ravnanjem zlorabila osebno dostojanstvo izkoriščenih deklet, saj jima nista nudila ustrezne socialne, delovne, zdravstvene in druge varnosti pri izvajanju dejavnosti niti ne poštenih
in pravičnih delovnih pogojev. Po prvih ugotovitvah konkretne preiskave so omenjena tri dekleta imela v zadnjih štirih mesecih 1.600 obiskov strank, na dan tudi do 20.

Dokazi so se od aprila 2017 zbirali z klasičnimi policijskimi metodami, od marca 2018 pa do prijetja, 29. avgusta 2018, pa tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Opravljenih je bilo osem hišnih preiskav kjer so bili zaseženi različni predmeti povezani z izvrševanjem kaznivih dejanj (mobilni telefoni, SIM kartice, različni rokovniki..). Zasežen je bil tudi denar v količini okoli 4.500 EUR.

V času izvajanja kriminalistične preiskave sta osumljena pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 95.000 EUR. Ker nekatere zbrana obvestila in okoliščine kažejo na to, da sta se osumljena s to
dejavnostjo ukvarjala že več let (po nekaterih ocenah štirinajst let), bodo kriminalisti protipravno premoženjsko korist ugotavljali s finančno preiskavo. Osumljena sta sicer delovala zelo previdno, tudi s pomočjo posrednikov, kljub brezposelnosti pa živela razkošno in razsipno življenje.

Oba osumljena so v četrtek, 30. avgusta privedli na zaslišanje na Okrožno sodišče Novo mesto. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za oba odredil pripor.

Po kazenskem zakoniku je za omenjeno kaznivo dejanje zagrožena kazen zapora od enega do dvanajst let.