902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Ljubljana

Novomeška bolnišnica zavrnila priznanje za poslovno odličnost

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
13.04.2016 06:23

Republiški Odbor za priznanja za poslovno odličnost (PRSPO) med prijavljenimi tudi letos ni prepoznal organizacije, ki bi ustrezala najvišjim standardom, tako da nagrade za leto 2015 ni podelil. Med finaliste so uvrstili javno podjetje Žale ter družbo Elektro Maribor in Splošno bolnišnico Novo mesto. Slednja se je certifikatu EFQM in diplomi odpovedala.

"Stanje v Sloveniji se izboljšuje, kar priznava tudi Evropska komisija. Vendar odbor PRSPO tokrat žal ni prepoznal nobene organizacije, ki bi ustrezala najvišjim standardom za podelitev priznanja za minulo leto, zato je sklenil, da se priznanje ne podeli," je na novinarski konferenci pred slovesnostjo danes v Ljubljani dejal direktor Urada RS za meroslovje Samo Kopač.

Odločitev ni bila lahka, je dodal, ker se zavedajo razmer in uspešnosti organizacij, hkrati pa se zavedajo tudi namena modela odličnosti EFQR in odgovornosti, ki jo prinaša naziv. "Nam pa ta odločitev ne sme vzeti poguma - ravno nasprotno, vsak dan je priložnost za nove izzive in glavni cilj nagrade za poslovno odličnost je nenehno izboljševanje in vseživljenjsko učenje," je dejal Kopač.

Med finaliste so v kategoriji organizacij z 250 in manj zaposlenimi v javnem sektorju uvrstili podjetje Žale, v kategoriji z več kot 250 zaposlenimi v javnem sektorju pa Elektro Maribor in Splošno bolnišnico Novo mesto. Kot je povedal predsednik razsodniške skupine PRSPO Vojko Križman, so te organizacije dokazale uspešno uporabo evropskega modela odličnosti EFQM.

Na slovesnosti so podelili certifikate EFQM vsem organizacijam, ki so v ocenjevanju prejele več kot 300 in več kot 400 od 1000 možnih točk - poleg omenjenih finalistov je to še Dom dr. Janka Benedika Radovljica.

Je pa certifikat in diplomo za uvrstitev med finaliste zavrnila novomeška bolnišnica. Kot je povedal predstavnik bolnišnice Luka Ficko, so dosegli enako število točk kot v ocenjevanju za leto 2011, kar pomeni, da niso dosegli napredka, poleg tega so lani poslovali z izgubo. Sprejetje diplome bi bilo neustrezno sporočilo javnosti in zaposlenim, saj bo sprejemanje nujnih ukrepov za izboljšanje delovanja naporen in dolgotrajen proces na poti uveljavitve statusa ene najboljših bolnišnic v državi, je dodal.

Priznanja niso podelili že za leto 2014. Za PRSPO za leto 2015 so se prijavile le štiri organizacije, s čimer na uradu niso zadovoljni, je povedal Kopač, zato so sprejeli ukrepe za promoviranje modela in izobraževanje organizacij. Dodal je, da v Sloveniji obstajajo odlične organizacije, "tudi če se ne prijavljajo na nagrado - očitno ne potrebujejo potrditve".

Križman je dodal, da so bili v minulih letih - nagrado podeljujejo od leta 1998 - nekateri razočarani, ker so pričakovali več. "Ni srž te nagrade v podeljevanju nagrad. Namen je, da sodelujoči vidijo, kaj je dobrega in kaj slabega v drugih podjetij ter dobro prenesejo k sebi in ne delajo istih napak," je dejal in dodal, da je mogoče vrsto procesov prenesti, tudi če se uporabljajo v drugi stroki oz. panogi. Že samo poročilo o ocenjevanju je dobra podlaga za nadaljnji razvoj, je dodala vodja sektorja za meroslovje in poslovno odličnost pri uradu Mateja Valenci.

Med možnimi razlogi za nesodelovanje je Križman navedel, da je sprememba organizacijske kulture proces, ki traja od tri do pet let, zato se ga mnogi vodilni v svojih mandatih, tudi ker je lažje stvari pustiti nespremenjene, ne lotevajo.

Marca je že bil objavljen razpis za priznanja za leto 2016, rok za prijavo je 6. september.