Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Novo mesto

AVDIO: Novomeška bolnišnica lani vnovič s poslovnim presežkom

Piše: STA

Čas objave:
28.02.2019 12:22

V Splošni bolnišnici Novo mesto so lani ustvarili 64,6 milijona evrov prihodkov in jih v primerjavi s predlani okrepili za slabe tri, glede na načrte pa za skoraj sedem odstotkov. Poslovno so po interventnem sanacijskem vložku nekaj manj kot 4,4 milijona evrov preteklo leto končali z nekaj manj kot 400.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan je na današnji novinarski konferenci dejala, da so na lansko poslovanje negativno vplivali dvig zdravniških in plač zaposlenih do 26. plačnega razreda, sprostitev napredovanj in nekaterih drugih ugodnosti zaposlenih in cene zdravstvenih storitev, ki temu niso sledile. Obremenjeval jih je tudi preobremenjeni urgentni center.

Sicer pa jim je ob podaljšanju plačilnega roka na 60 dni omenjeni sanacijski vložek omogočil likvidnost. Bolnišnica je poplačala dobavitelje in poslovala relativno tekoče. Ob koncu preteklega leta ni imela zapadlih obveznosti, je dodala.

Na lanski presežek so sicer vplivali okrepljeni prihodki na račun novih programov, obvladovanje stroškov in reorganizacija, ki jo izvajajo ob sanacijskem programu in jo bo nadaljevali tudi letos, je pojasnila.

Za naložbe so lani odšteli skupaj 7,3 milijona evrov. Med temi za končanje prostorov skupne intenzive in centra za endoskopijo 3,5 milijona evrov, za ureditev parkirišča pred upravno stavbo 400.000 evrov, za energetsko sanacijo kuhinje in upravne stavbe 1,4 milijona, za novo CT napravo 1,2 milijona evrov in za medinsko opremo 800.000 evrov.

Bolnišnične programe so okrepili na področju srčno-žilne invazivne diagnostike in lani to dejavnost "močno razširili". Načrtovani delovni program so v veliki meri uresničili, razen manjšega obsega v ortopedski, revmatološki, nevrološki in psihiatrični specialistični ambulanti.

V novomeški bolnišnici, kjer pomanjkanje zdravnikov občutijo le pri urgentnih zdravnikih, zaposlujejo nekaj več kot 1130 ljudi. Število zaposlenih so lani okrepil za 14, letos novih zaposlitev - razen nadomeščanja odliva - ne načrtujejo.

Med glavnimi težavami je Kramar Zupanova ob urgentnem centru, ki ga v približno eni četrtini obremenjuje obisk zunajobmočnih bolnikov, opozorila še na prostorsko stisko na otroškem oddelku, ki se je najbolj pokazala ob letošnji gripi.

Strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič je pristavil, da so lani zmanjšali število čakajočih in sicer s predlanskih nekaj manj kot 15.400 na lanskih nekaj več kot 11.500. Poudaril je tudi, da v bolnišnici izvajajo reorganizacijo dela, za kar so izdelali strateški načrt. Prizadevajo si tudi za posodobitev organiziranosti delovanja bolnišnice in za združevanje dejavnosti s prenovo temeljnih podpornih procesov.

Splošna bolnišnica Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev. Premore nekaj manj kot 400 ležišč.

Direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan o poslovanju in sanaciji