Možganska kap Svet24.si

Prebivalstvo se pospešeno stara, starejši pa so ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice

Novomeščani pometli s konkurenco

Piše: R.K.

Čas objave:
23.11.2023 13:36

Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) je v okviru projekta LIT (Lajf je igra tveganja) med 17. in 21. novembrom organiziralo tretji LIT hekaton in tekmovalce postavilo pred aktualen zavarovalniški izziv. Ta je bil letos povezan s tveganji, ki jih prinašajo naravne nesreče. Med oddanimi rešitvami je najbolj izstopala zmagovalna ideja ekipe Novomeščani, ki je z rešitvijo RiseAboveRisk prejela nagrado 2.000 evrov.

Zlasti v zadnjem obdobju so naravne nesreče vse pogostejša tema pogovora, nepoznavanje z njimi povezanih zavarovanj pa ima lahko tako za posameznike kot za družbe posledice večjih razsežnosti. Slovensko zavarovalno združenje (SZZ) je letošnji LIT hekaton namenilo izmenjavi mnenj prav o tej tematiki in tako pridobilo pomemben uvid v razmišljanje mladih.

Zakaj LIT?

SZZ je leta 2019 po izvedbi raziskave finančne pismenosti odraslih v Sloveniji zaznalo vrzel v finančni pismenosti mladih. Rezultati raziskave so pokazali, da je raven finančnega znanja med anketiranci, starimi od 18 do 24 let izrazito nizka, a sami zase kljub temu menijo, da so finančno vešči. SZZ se je naslavljanja vrzeli lotilo s projektom LIT (Lajf je igra tveganja), ki obsega tako digitalne izobraževalne vsebine kot LIT hekaton, ki vsako leto nagovori aktualne tematike. SZZ je tako z izbiro letošnje teme še utrdilo svojo vlogo organizacije, ki mladim odpira prostor, v katerem lahko naslovijo aktualna dogajanja in izrazijo svoje mnenje.

»Generacija Z gleda na svet drugače. Pri Slovenskem zavarovalnem združenju se zavedamo, da pot do sprememb ni preprosta. Že tretje leto si zato prizadevamo za nenehen razvoj platforme LIT, ki mladim omogoča, da se svobodno izražajo. Kot učinkovit način, da to dosežemo, se je ponovno izkazal LIT hekaton. Ne le, da smo zabeležili veliko zanimanje mladih za sodelovanje, vidimo tudi veliko željo po pogovoru, po debati s strokovnjaki, po razumevanju tematike. V okviru LIT hekatona smo letos odgovorili na mnoga vprašanja, a to ne pomeni, da se naša poslušnost za mnenje mladih na tej točki zaključi. Poslušali bomo še naprej,« je ob dogodku povedala Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja.

Da se je za mlade generacije veliko spremenilo, je izpostavil tudi LIT mentor Žiga Godec iz Prve Osebne zavarovalnice: »Od takrat, ko sem bil njihovih let, je minilo dobrih 20 let, a se je po mojem občutku toliko stvari spremenilo, da se težko vživim v njihovo vlogo. Nedvomno je tempo življenja noro hiter, z vseh strani so bombardirani z e–informacijami, ki jih imajo na dosegu telefona.« Dodal je še, da je tudi letos pričakoval idejo, ki izstopa: »V rešitvah sem iskal idejo, ki ima energijo, da se ljudje odzovejo. Predstavljeno na zanimiv način.«

48 ur, 5 finalistov in 1 zmagovalna ekipa

Letos se je na LIT hekatonu pomerilo 54 dijakov in študentov iz celotne Slovenije. Tekmovali so v 15 ekipah in v 48 urah pripravili rešitve, ki bi spodbudile zanimanje in poznavanje zavarovanj, povezanih z naravnimi nesrečami. »Za izdelavo kvalitetne rešitve si morajo tekmovalci vzeti čas, da dobro spoznajo ozadje problema in poiščejo relevantne statistke s katerimi bodo svojo rešitev podprli. Kljub temu, da smo mentorji ocenjevali vsebino nalog, je pomembno tudi oblikovanje in izgled končne rešitve oziroma format, v katerem je rešitev oddana, saj lahko s spretnostjo na teh področjih naredijo rešitev bolj zanimivo in izstopajočo,« je o ocenjevanju rešitev povedal LIT mentor Nejc Černe iz Zavarovalnice Triglav.

Med rešitvami je najbolj izstopala ideja ekipe Novomeščani, ki so jo sestavljali Suzana Stipič, Luka Vareško in Martin Medle. Ekipa Novomeščani je prepoznala potrebo po izobraževalni, a hkrati zabavni rešitvi, ki je temeljila na seriji podcastov RiseAboveRisk, razdeljenih v štiri kategorije naravnih nesreč. V prvi fazi so predvideli izvedbo podcastov z gostujočimi strokovnjaki in znanimi obrazi. Za tem bi sledila izdelava kratkih, 10 do 15 sekundnih vsebinskih filmčkov za ozaveščanje na družbenih omrežjih. Rešitev so pripravili celostno, vključevala je tudi spremljevalne marketinške kampanje, njena izvedba pa bi bila preprosta. V podcastih ekipa Novomeščani vidi prednost predvsem zato, ker jih lahko poslušalci na preprost način vključijo v svoj vsakdan: »Za podcaste smo se odločili, ker jih mladi zelo radi poslušamo in lahko tako preko njih pristopimo na moderen način. So sredstvo, s katerim lahko avtorji na pristen način sporočajo vsebine, nanje se poslušalci lažje navežejo. Podcasti so hkrati poučni, zabavni, interaktivni in vedno ponujajo nekaj novega,« je o rešitvi povedal Martin Medle iz ekipe Novomeščani.

Mateja Lamovšek, LIT mentorica iz Slovenskega zavarovalnega druženja, je v letošnjih rešitvah iskala predvsem idejo s širokim pogledom: »LIT hekaton omogoča, da pridobimo pogled mladih na vprašanja, pomembna ne le zanje, temveč tudi za širšo skupnost. Letošnji tekmovalci so imeli nalogo, ki je videti enostavna, a zajema zelo široko področje. Zato sem v njihovih rešitvah iskala širši pogled na vpliv naravnih nesreč na posameznika in širšo družbo. Vendar se je pri tem izkazal precejšen vpliv medijev, ki večinoma govorijo le o materialni škodi kot posledici škodnih dogodkov.«

Mladi si želijo izraziti svoje mnenje

Na LIT hekatonu je v treh letih skupno sodelovalo skoraj 300 dijakov in študentov iz cele Slovenije. LIT hekaton vsako leto naslovi aktualne tematike, ki mlade izzovejo k razmišljanju izven okvirjev, učinkovitemu razporejanju časa in ekipnemu delu. Mladi tako pridobijo nova poznanstva, izkušnje, prav tako pa dobijo priložnost vpogleda v panogo zavarovalništva. To je poudaril tudi LIT mentor Rusmir Delić iz Zavarovalnice Vzajemna: »Sami mladi se ponavadi ne srečajo z zavarovanji dokler ne stopijo na samostojno pot, kaj šele da bi soustvarjali zavarovalniško okolje. Pri tem projektu imajo možnost s svojimi idejami in projekti se približati zavarovalništvu in tudi kreativno ustvariti svoj prosti čas.«

LIT mentorica Karmen Madjar iz Zavarovalnice Sava pa je LIT hekaton opisala kot vstopnico v svet zavarovalništva: »LIT hekaton predstavlja za mlade izjemno priložnost, ki deluje kot »vstopnica« v svet zavarovalništva. Dogodek mladim omogoča, da v sproščenem okolju predstavijo in preverijo ustreznost svojih idejnih rešitev direktno pri strokovnjakih iz zavarovalništva.«