Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice

Novo cesto za Križevsko vas predali namenu

Piše: R.K.

Čas objave:
17.11.2022 13:28

Na pričetku nove ceste v Križevsko vas ob regionalni cesti Metlika - Podzemelj, v neposredni bližini DSO Metlika - enote za demenco, so včeraj uradno predali namenu novo cestno povezavo do Križevske vasi in rekonstruirano regionalno cesto Metlika – Podzemelj od Primostka do Grma, novo zgrajen pločnik na Primostku in dva para avtobusnih postajališč na Primostku in Otoku.

Trak so slovesno prerezali Anton Šoštarič, sekretar v kabinetu na Ministrstvu za notranje zadeve, Bojan Tičar, direktor Direkcije za infrastrukturo, župan, Darko Zevnik in predsednica Mestne skupnosti Metlika, Alenka Tomašič.

Otvoritev so popestrili učenka 1. razreda OŠ Podzemelj, Zoja Šuklje, ki je na harmoniki zaigrala skladbi Hruške, jabuke in Lepa Anka,  učenka 6. razreda OŠ Metlika, Ajda Zgaga Misja, ki je zarecitirala pesem Ferija Lainščka z naslovom Konec in učenec Glasbene šole Črnomelj, David Kopač, ki je na pozavni zaigral skladbi Sprehod po mestu in Incidence.

V zadnjih letih se je mesto Metlika soočalo s prometnimi zastoji v poletnih mesecih in v času praznikov, ki so poslabševali prometno varnostno situacijo na celotnem cestnem omrežju državnih in lokalnih cest. Ti so onemogočali dostop do stanovanjskih objektov lokalnemu prebivalstvu in učinkovito opravljanje nalog policije pri nadzoru državne meje in preprečevanju nedovoljenih prehodov državne meje. Razmere so bile najbolj nevzdržne ravno za prebivalce obmejne vasi Križevska vas, ki je bila v času prometne blokade Metlike praktično odrezana od mesta in s tem zdravstvenih ter drugih v današnjem času nujno potrebnih storitev.

Ministrstvo za notranje zadeve, Direkcija za infrastrukturo in Občina Metlika so prisluhnili težavam in pobudam prebivalcev mesta Metlika in pristopili k izvedbi vseh potrebnih aktivnosti za rešitev in izboljšanje prometne in varnostne situacije v mestu. Pomembno vlogo pri iskanju  rešitve za nastalo situacijo je odigrala tudi Mestna skupnost Metlika, ki je opozarjala na stiske prebivalcev Križevske vasi in prebivalcev mesta Metlike. Najlepše se zahvaljujemo tudi vsem lastnikom zemljišč ob novo zgrajeni cesti, ki so s svojim sodelovanjem pripomogli k hitrejši izgradnji ceste.

Do Križevske vasi je bila tako letos zgrajena cesta v dolžini 675 m in širine 4 m v asfaltni izvedbi, odvodnjavanje padavinskih vod iz vozišča in priključkov z ustreznimi navezavami. Vrednost gradbenih del bo znašala cca 230.000,00 EUR (ni še končne situacije), od tega bo Občina Metlika  zagotovila 33,33 %, razliko pa Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za infrastrukturo. Dela sta izvajala Kop Brežice d.d. in Komunala Metlika,  d. o. o.

Sočasno smo včeraj namenu predali tudi rekonstruirano regionalno cesto Metlika - Podzemelj, od Primostka do Grma, novo zgrajen pločnik na Primostku in dva para avtobusnih postajališč na Primostku in Otoku. Projekt je bil financiran s strani Direkcije za infrastrukturo in Občine Metlika. Dela so potekala od oktobra 2021 do julija 2022, izvedlo pa jih je podjetje CGP, s partnerjem Trgograd. Vrednost gradbenih del je ocenjena na cca. 1,8 mio EUR (ni še končne situacije).

Novih pridobitev in izboljšav so poleg prebivalcev Primostka in Otoka najbolj veseli vsi tisti Belokranjci, ki se vsakodnevno vozijo na delo v našo ali v sosednjo občino.