benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Novo mesto

Novi zavod bi združil kulturo in šport pod eno streho

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.05.2016 16:16

Mestna občina Novo mesto želi pod eno streho združiti dva ločena Javna zavoda – Kulturni center Janeza Trdine in Agencijo za šport. Takšen korak za novo strategijo razvoja občine, ki v ospredje daje razvoj turizma, naj bi vodil v napredek, a se v omenjenih dveh zavodih s tem ne strinjajo.

Svoje stališče bodo predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci, napovedali pa so tudi podpisovanje peticije, ki bi vodstvo občine prepričala, da to ni dobra rešitev. Tako v Kulturnem centru Janez Trdina Novo mesto kot pri novomeški Agenciji za šport so prepričani, da samo združevanje zavodov še ne bo prineslo napredka v turistični stroki, saj sta zavoda vsak posebej ustanovljena izključno za drug namen. Kakovostne in odmevne vsebine lahko prispevajo le z medsebojnim sodelovanjem, ne pa združeni v en zavod.

Z združevanjem bi se zgodila nepopravljiva škoda, kar se je dokazano zgodilo že v drugih mestih, kjer so se odločili za takšno rešitev. Še več, tovrstne ideje ne podpira nobena zgledna praksa, niti stroka. Slednja namreč opozarja na ključne pomanjkljivosti in nevarnosti, ki z združevanjem ne dosegajo želenih učinkov, lahko pa naredijo nepopravljivo škodo pri delovanju obeh novomeških zavodov."


V zaenkrat še ločenih zavodih odločno podpirajo mreženje idej, programov, a ne na način, da bi zavoda združili. Podpirajo ustanovitev koordinacijskega telesa, ki bi v okviru občine razmišljalo strateško, razvijalo programske ideje in delegiralo naloge zavodom - tako bi krepili močna partnerska sodelovanja, ki bi bila sposobna kreativno in strokovno pripraviti in izvesti program. Potenciale in kreativnost lahko torej občina združi z drugimi v določenih posameznih nalogah, ne pa kot skupno podjetje – tukaj ni prihodnosti, menita vodstvi obeh zavodov. Povejmo, da v javnosti kroži – sicer neuradna informacija, da naj bi novi zavod, ki bi pod eno streho združil šport in kulturo, vodila Mirjana Judež . V obeh zavodih bodo začeli zbirati podpise z namenom, da Kulturni center Janeza Trdine in Agencija za šport Novo mesto ostajata ločeni javni ustanovi. Podrobneje bodo o tem spregovorili na novinarski konferenci v ponedeljek.