sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Novice Trebnje

Negativno mnenje računskega sodišča Občini Trebnje v letu 2014

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.12.2016 10:18

Računsko sodišče je v reviziji poslovanja Občine Trebnje v letu 2014 izdalo negativno mnenje. Pripombe računskega sodišča se nanašajo na več področij poslovanja, med drugim občina ni oddala posla gradbenih del v skupni vrednosti več kot pol milijona evrov v skladu s predpisi o javnem naročanju.

Kot piše v revizijskem poročilu, Občina Trebnje ni določila obsega izdatkov za posamezno tromesečje ali drugo obdobje, v okviru katerega smejo neposredni uporabniki plačevati obveznosti, v kadrovskem načrtu ni prikazala vseh zahtevanih podatkov in ni zagotovila notranje revizije poslovanja za leto 2014.

V načrtu razpolaganja z nepremičnim premoženjem občina po ugotovitvah sodišča ni prikazala vseh zahtevanih podatkov. Poleg tega je postopek razpolaganja z nepremičnim premoženjem izvedla, preden je bila nepremičnina vključena v načrt razpolaganja z nepremičnim premoženjem občine.

V sedmih postopkih razpolaganja z nepremičnim premoženjem ni objavila namere o sklenitvi neposredne pogodbe, v 11 postopkih prodaj in menjav nepremičnega premoženja in v šestih postopkih nakupa nepremičnega premoženja pa ni imenovala skrbnika pravnega posla oz. ga ni določila v pogodbi.

Občina prav tako pri plačilu obveznosti iz proračuna ni upoštevala zakonskih plačilnih rokov, pred uvrstitvijo projekta v načrt razvojnih programov pa ni pripravila investicijske dokumentacije.

Računsko sodišče tudi ugotavlja, da se je občina dolgoročno zadolžila s sklenitvijo pogodbe o obročnem odplačilu obveznosti v znesku 52.551 evrov, ne da bi upoštevala postopke zadolževanja občin. Od osmih pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine pa ni pridobila podatkov o stanju zadolženosti ob iztekajočem se letu 2013.

Občina tudi ni vzpostavila popoldne evidence za odmero nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, ni pobrala vseh prejemkov iz svoje pristojnosti, pri odmeri nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč pa je upoštevala 30 odstotkov površine nezazidanih stavbnih zemljišč. To je sicer v skladu z odlokom o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v tej občini, a v neskladju z zakonom o stavbnih zemljiščih. V dveh primerih občina pri določitvi oprostitve plačila nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč ni upoštevala zakonsko določenih pogojev.


V enem postopku zaposlitve župan ni izdal soglasja za zaposlitev, v šestih postopkih zaposlitve pa niso pripravila zahteve za izdajo soglasja, ki bi vsebovala vse podatke, ki jih določa zakon za uravnoteženje javnih financ. V petih primerih sklenitve pogodbe o zaposlitvi ni izkazala, da so bili izpolnjeni pogoji za zaposlitev za določen čas.

V enem postopku dodelitve tekočih transferov nepridobitnim organizacijam in ustanovam občina v objavi javnega razpisa ni navedla vseh obveznih sestavin, v šestih postopkih dodelitve tekočih transferov pa razpisna dokumentacija ni vsebovala vseh obveznih sestavin.

V postopku dodelitve tekočih transferov na področju športa dela sredstev v višini 5704 evre ni razdelila na podlagi pogojev in meril, določenih v javnem razpisu in razpisni dokumentaciji. V štirih postopkih dodelitve tekočih transferov nepridobitnim organizacijam in ustanovam pa ni imenovala komisije za vodenje postopka.

V postopku dodelitve tekočih transferov nepridobitnim organizacijam in ustanovam na področju kulture dela sredstev za sofinanciranje kulturnih programov in kulturnih projektov v višini 5523 evrov ni razdelila na podlagi pogojev in meril, določenih v javnem razpisu. Izvajalcu kulturnega programa je dodelila sredstva v znesku 4000 evrov, ne da bi prej izvedla postopek javnega razpisa oz. poziva.

Računsko sodišče je zato občini Trebnje podalo priporočila za izboljšanje poslovanja.