podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Šentrupert

Nastajajo umetnije pod kozolci

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.04.2016 10:37

V prvem muzeju kozolcev na prostem na svetu se je začel prvi tabor akademskih slikarjev Umetnije med kozolci.

Taboru v Šentrupertu so se na pobudo vsestranskega umetnika Janeza Kovačiča pridružili še štirje akademski slikarji: Veljko Toman, Igor Banfi, Rado Jerič in Franc Golob.

Umetnije med kozolci pa niso namenjene le strokovni javnosti. V zavetju kozolcev bodo likovna dela ustvarjali tudi lokalni ljubiteljski slikarji in slikarke, akademsko izobraženim ustvarjalcem pa bodo pridružili likovno nadarjeni učenci višjih razredov OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

Akademski slikarji, ki sodelujejo na taboru, bodo Deželi kozolcev podarili eno od likovnih del, ki jih bodo ustvarili.  Razstavo likovnih del bodo odprli ob slavnostnem zaključku tabora, v četrtek, ob 17. uri v Deželi kozolcev.

Sodelujoči umetniki: 
JANEZ KOVAČIČ
Akademski slikar Janez Kovačič se je rodil 24. februarja 1942 na Rakitni. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1968; več let je ustvarjal v Zvezni republiki Nemčiji. Leta 1975 je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost zaključil tudi podiplomski študij. 25 let je poučeval kot profesor na srednji šoli. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1972 in do danes se jih je zvrstilo približno 200. Udeležil se je več kot 200 skupinskih razstav v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, Španiji, Kanadi in v ZDA. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, restavriranjem in z izdelovanjem vitražev. Je avtor več kot sto štiridesetih vitražnih oken v Sloveniji, Italiji, Kanadi v ZDA. V Torontu ima v slovenskem domu stalno zbirko del s slovenskimi motivi. Za svoja dela je prejel več priznanj in nagrad. Sodeloval je na mnogih slikarskih kolonijah in delavnicah. Živi in ustvarja na Brezovici pri Ljubljani.

VELJKO TOMAN

Akademski slikar Veljko Toman se je rodil leta 1944 v Splitu. Po srednji šoli za oblikovanje (grafični oddelek) je zaključil likovni oddelek na Pedagoški fakulteti in ljubljansko likovno akademije pri prof. Maksu Sedeju. Zaposlil se je v Mestnem muzeju v Ljubljani, kjer je bil vse do upokojitve, in nadaljeval podiplomski študij restavratorstva pri prof. Mirku Šubicu. Leta 1975 je dobil študentsko Prešernovo nagrado. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo, pedagoško andragoškim delom in restavratorstvom. Toman se je kot velik ljubitelj narave posvetil krajinarstvu. Je izrazit kolorist, ki skozi podobe krajine izraža svojo notranjost. Doslej je imel približno sto petdeset razstav doma in v tujini. Sodeloval pa je tudi na več kot dvesto skupinskih razstavah. Prejel je približno petdeset nagrad in priznanj. Udeležuje se številnih delovnih srečanj likovnih ustvarjalcev v Sloveniji in tujini.

IGOR BANFI
Slikar Igor Banfi se je rodil 7. avgusta 1973 v Murski Soboti. Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, oddelek za slikarstvo, je končal leta 1997 pri profesorju Andreju Jemcu, leta 2000 pa na isti ustanovi zaključil slikarsko specialko pri profesorju Lojzetu Logarju. Prvo samostojno razstavo je pripravil leta 1994 v Murski Soboti in od tedaj dalje razstavlja tudi drugod po Sloveniji, sodeloval je na skupinskih razstavah in likovnih kolonijah doma in v tujini, tudi na Mednarodni likovni delavnici Abitanti, ter za svoja dela bil tudi večkrat nagrajen. Živi in dela v Murski Soboti in v Ljubljani.

RADO JERIČ
Rado Jerič se je rodil 31. julija 1948 v Mariboru. Po končani gimnaziji je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gabrijelu Stupici in diplomiral pri prof. Kiarju Mešku.
Ukvarja se s slikarstvom in oblikovanjem. Je avtor nekaterih večjih scenskih postavitev in poslikav javnih prostorov. Za svoja dela je prejel več priznanj in nagrad. Od leta 1983 je član Društva likovnih umetnikov Slovenije. V DLUM je aktiven član, več let je organizacijo uspešno vodil kot njen predsednik. Udeležil se je mnogih slikarskih kolonij doma in v tujini.

FRANC GOLOB
Franc Golob se je rodil 30. novembra 1941v Celju. Študiral je pri profesorjih Marku Šušteršiču (Šola za oblikovanje, Ljubljana 1960–1964), Mariju Preglju (1964–1966, ALU Ljubljana) in Maksimu Sedeju (1968–1970, ALU Ljubljana). Diplomiral je na slikarskem oddelku ljubljanske Akademije za likovno umetnost s temo Izložbeno okno kot likovni prostor. Po končanem študiju se je posvetil grafičnemu oblikovanju, fotografiji in multimedije, med letoma 1982 in 2004 pa je bil profesor risanja in slikanja v Gimnaziji v Tolminu ter Gimnaziji v Novi Gorici. Doslej je imel 43 samostojnih razstav, sodeloval je pa na več kot 100 skupinskih razstavah doma in v tujini.