sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Novice

Najpogostejši vzrok za nespečnost je stres

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
24.10.2023 08:09

Stres, skrbi zaradi dela, zdravja, osebnih odnosov in finančnih težav negativno vplivajo na vse vidike našega življenja, tudi na spanec.

Pogovarjali smo se z Andrejo Barbarič, predstavnico podjetja Krka, ki je pojasnila, da je kakovosten spanec osnova za dobro počutje, učinkovito delovanje imunskega sistema in duševno zdravje. Pomaga nam pri spopadanju s stresom, depresijo in tesnobo. Kakovosten in ustrezno dolg spanec izboljša naše razpoloženje in nas napolni z energijo. To pomeni, da imamo boljši spomin, se hitreje in bolje odločamo ter smo bolj osredotočeni. Če dobro spimo, je manjša tudi verjetnost za izgorelost.

noctiben-mea
Noctiben Mea
Krka d.d.

Običajno potrebujemo več časa, da zaspimo, saj težave težko odmislimo in jih premlevamo pozno v noč. Ponoči se tudi pogosteje prebujamo in le s težavo spet zaspimo. Posledično spanec ni dovolj kakovosten, saj zaradi begajočih misli in nočnega prebujanja slabše spimo. Občasna nespečnost lahko vodi v razvoj kronične nespečnosti. To preprečimo z dobro higieno spanja. Pomembno je, da se v posteljo odpravimo vsak dan ob istem času in tako vzpostavimo rutino. Poskrbimo, da se čez dan dovolj gibamo, ter pazimo, kaj jemo in kdaj. Za dober spanec so priporočljivi manjši obroki, razporejeni čez dan. Zadnjega si privoščimo vsaj 2 uri pred spanjem. Pred odhodom v posteljo se izogibamo tudi kofeinu in alkoholu. Svetuje se tudi , da pred spanjem ne uporabljamo elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo. Poleg tega poskrbimo, da je spalnica naš prostor za sprostitev, da je temna, čista in brez navlake.

Kaj narediti, če se kljub upoštevanju teh nasvetov spanje ne izboljša?

Pri težavah zaradi občasne nespečnosti je učinkovita izbira zdravilo Noctiben Mea iz Krke, ki je v lekarnah na voljo brez recepta. Vsebuje zdravilno učinkovino doksilamin, ki dokazano skrajša čas uspavanja, podaljša spanec ter izboljša njegovo kakovost in kakovost naslednjega dne. Ključna prednost zdravila Noctiben Mea je zagotovo ta, da deluje že po prvem odmerku, torej še isto noč, zato ga lahko vzamemo po potrebi. Optimalni učinek občutimo takoj, ne šele po več tedenskem jemanju kot na primer pri
zdravilih rastlinskega izvora ali prehranskih dopolnilih. Priporočeni odmerek za odrasle je ½ tablete do 1 tableta na dan. Po potrebi se lahko vzameta do 2 tableti na dan. Enkratni dnevni odmerek je treba vzeti zvečer, od 15 do 30 minut pred spanjem. Ko vzamemo zdravilo, je treba spanju nameniti dovolj časa. Samozdravljenje lahko traja od 2 do 5 dni. Starejšim in bolnikom z ledvično ali jetrno okvaro se priporoča najmanjši odmerek. Kombinacija z alkoholom ni priporočljiva, saj poveča sedativni učinek. Poleg tega je zaradi zmanjšane pozornosti vožnja ali uporaba strojev lahko tvegana.

Za zdravo življenje je spanec ključen, zato je pomembno, da spimo dobro. Več o zdravilu Noctiben Mea je dostopno na spletni strani www.noctibenmea.si.

noctiben-mea
Noctiben Mea
Krka d.d.

Celotnemu pogovoru z Andrejo Barbarič lahko prisluhnete v pripetih zvočnih datotekah.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Pogovor z Andrejo Barbarič o nespečnosti, 1. del


Pogovor z Andrejo Barbarič o nespečnosti, 2 del