pasco-kruh Svet24.si

Kruh s podgano? Hvala, a nisem več lačen

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Kranj

Na zasneženem vozišču še bolj previdno kot sicer

Piše: STA

Čas objave:
09.01.2019 06:49

Zaradi nizkih temperatur so ceste spolzke, lahko tudi poledenele. Policisti voznike zato opozarjajo na uporabo zimske opreme in vožnjo, prilagojeno razmeram. Pred vožnjo je zasneženo vozilo treba očistiti in počakati, da se orošena stekla posušijo.

Vozniki naj hitrost, varnostno razdaljo in prehitevanje prilagodijo razmeram na cestah. Pri samo 30 kilometrih na uro se bo vozilo na suhi cesti ustavljajo približno 13 metrov, na mokri več kot 17 metrov, na poledeneli pa kar 43 metrov. "Pri višjih hitrostih so te razdalje še bistveno večje, vsak centimeter daljše ustavljanje pa pomeni večjo silo trčenja in težje posledice, ki so še posebej izrazite, kadar gre za trčenja med vozili in pešci," opozarjajo policisti.

Posebej nevarna pa je v snežnih razmerah lahko vožnja skozi ovinke, previdnost ne bo odveč niti v morebitnih zastojih. Med vožnjo naj bodo vozniki strpni in potrpežljivi, računajo pa naj tudi na daljši čas vožnje.

Pred začetkom vožnje je z vozila treba očistiti sneg in led. Celjska policijska uprava je v ponedeljek namreč obravnavala štiri primere, ko je led, ki je padel s tovornih vozil, poškodoval tri osebna in eno tovorno vozilo. Tudi ljubljanski policisti so v ponedeljek popoldan obravnavali prometno nesrečo na avtocesti pri Malencah, ki se je pripetila zaradi neočiščenega priklopnika tovornega vozila. Voznik tovornega vozila s priklopnikom pred vožnjo namreč ni očistil ledu iz ponjave, ki je med vožnjo padel na vetrobransko steklo osebnega vozila in ga poškodovalo.