sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Novice

Na okrogli mizi o ADHD 70 udeležencev

Piše: J.P.

Čas objave:
24.10.2023 09:37

»Ti otroci na srečo niso sami. Imajo zanesljivega zaveznika. Imenuje se Mavrični bojevniki.« Takšna je bila ocena enega od udeležencev v novomeški Študijski knjižnici pripravljene okrogle mize z naslovom Okrogla miza o pojavu, stanju in morebitnih rešitvah ADHD problematike v Sloveniji, ki je bila organizirana v sklopu projekta "ADHD Stičišče". Osnovni namen srečanja v odlični organizaciji društva Mavrični bojevniki je bil na enem mestu zbrati vse tiste v Sloveniji, ki se strokovno ukvarjajo z ADHD – veliko bralcem najbrž ta kratica nič ne pomeni - in tiste, ki se jih ta tematika v njihovih življenjih usodno dotika. Bojevniki so zadeli žebljico na glavico!

ADHD – motnja pozornosti s hiperaktivnostjo – pravzaprav ne izbira spola in starosti, je razvojna okvara izvršilnih funkcij možganov, ljudje imajo težave z nadzorom impulzov osredotočenostjo in organizacijo. Za kako aktualno problematiko gre, pove število udeležencev, ki so v Novo mesto prišli iz vseh koncev države. Več kot sedemdeset se jih je zbralo in po koncu dve in pol urnega srečanja je bilo eno izmed nevsebinskih sporočil okrogle mize – še se moramo srečati in srečevati. Vsebinskih sporočil pa je bilo kar nekaj in organizatorjih jih bodo zapisane posredovali vsem zainteresiranim.

Moderator Jože Mohorič je uvodoma predstavil udeležence in od vabljenih so se udeležili skoraj vsi: Dejan Sotirov, dr. Ana Mirković, Domen Strmšnik, mag. Damijan Kolarič, Igor Stražišnik in Mark Bračič. Imena, ki so obetala kakovosten dogodek o temi, ki je po mnenju nekaterih udeležencev po veliki krivci povsem na obrobju dandanašnjega življenja. Že uvodni premišljeno zmontiran kratki film o ADHD je tistim redkim nepoznavalcem ADHD pravzaprav pojasnil, zakaj pri tej bolezni sploh gre. Kasnejša razprava pa je opozorila na glavne težave, s katerimi se srečujejo terapevti – zakonsko ozkoglednost, ki v marsičem ovira njihovo kakovostno delo. Je pa moderator opozoril po njegovem na za to tematiko ključno in zelo relevantno dejstvo: kako preprečiti stigmo ADHD med vrstniki oz. sošolci, saj je to eden najbolj perečih in bolečih problemov mladih ADHD-jev.



Bilo je veliko vprašanj in tisti, ki so bili na odru, so svoje delo dobro opravili. V Sloveniji je o ADHD veliko znanja, le odločevalci bi si morali od časa do časa odmašiti ušesa in ukrepati v korist otrok, njihovih staršev in terapevtov, ki imajo zaradi slabe zakonodaje prevečkrat zavezane roke pri svojem včasih tudi nevarnem delu.

Vsekakor pa je bilo glavno sporočilo okrogle mize: »Ti otroci, pa ne samo otroci, pač pa vsi, ki z malčki živijo in delajo, niso sami. Imajo zanesljivega zaveznika. Imenuje se Mavrični bojevniki.