oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Cerklje ob Krki

Vojska bo izvajala taktično vajo Sokol II

Piše: STA

Čas objave:
23.10.2019 06:05

Pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenske vojske bodo od danes do petka, v okolici letališča Cerklje ob Krki in Gazice, izvajali taktično vajo Sokol II. Vajo bodo izvedli z uporabo manevrskega streliva in v sodelovanju s helikopterskimi posadkami ter brezpilotnimi letalnimi sistemi, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Vojaki se bodo urili v osnovnih bojnih postopkih s poudarkom na ofenzivnem delovanju v pogojih zmanjšane vidljivosti. Določen del vaje bo potekal v nočnih urah, izvedeni pa bodo tudi premiki vojaških vozil, ki ne bodo motili pretočnosti prometa, zagotavljajo na ministrstvu.

Danes bodo tako izvedli taktični premiki manjših vojaških kolon v smeri Novo mesto-Cerklje ob Krki v dopoldanskem in popoldanskem času, temu pa bodo sledile še priprave na delovanje v popoldanskem in nočnem času ter nočitev na samem območju delovanja.

V četrtek bo potekalo urjenje na območju delovanja s preleti brezpilotnih letal. Med 17. in 22. uro je predvidena uporaba manevrskega streliva ter preleti helikopterjev. V nočnih urah pa bo sledil taktični premik manjših vojaških kolon v smeri Cerklje ob Krki-Novo mesto.

Za zadnji dan vaje je načrtovan premik vojaških vozil na območje delovanja iz Novega mesta, sanacija zemljišča in premik vojaških vozil iz Cerkelj ob Krki v matično enoto, ki bo zaključen do 14. ure, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Kot so zapisali na ministrstvu, tovrstna usposabljanja omogočajo pripadnikom Slovenske vojske pridobivanje novih znanj in izkušenj potrebnih za obrambo domovine, ter izvajanje ostalih nalog delovanja v okviru zavezništva. S svojimi znanji in tehniko, ko je potrebno, slovenski vojaki pomagajo tudi v zaščiti in reševanju ter ob naravnih in drugih nesrečah.