Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Novo mesto

Mestna občina Novo mesto zadolženost lani zmanjšala za skoraj četrtino

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.04.2016 08:54

Novomeška občina je ustvarila lani skoraj 35,3 milijona evrov prihodka oz. dobra dva milijona evrov manj od načrtovanega in tako primerljivi predlanski izid presegla za devet odstotkov.

Njeni odhodki so dosegli skoraj 32,7 milijona evrov oz. slabe tri milijone manj od predlanskih, hkrati pa je svojo zadolženost lani zmanjšala za slabo četrtino.

Na novomeški občini so ob nedavni svetniški potrditvi proračunskega zaključnega računa za preteklo leto poudarili, da je bilo navedeno lansko zmanjšanje najvišje glede na tovrstne izide drugih slovenskih mestnih občin.

Dodali so, da je občina hkrati svoje obveznosti uspela lani zmanjšati z nekaj manj kot 2,7 milijona evrov na nekaj manj kot 380.000 evrov in da je bilo njihovo lansko poslovanje naravnano predvsem v smeri sanacije občinskih financ, z namenom, da bi prihodnji naložbeni cikel pričakali v trdnem finančnem stanju.

Glede na letna poročila novomeških javnih zavodov so tudi ti, razen Osnovne šole Dragotina Ketteja, ki je zabeležila lani slabih 5000 evrov izgube, poslovali pozitivno.


Sicer pa so v omenjeni šoli že pripravili sanacijski načrt. Pomoč pri racionalizaciji tamkajšnjih stroškov bo ponudila tudi občina, med drugim pa tam že sofinancirajo zaposlitev pomočnika za delo z romskimi otroki, so še sporočili z novomeške občine.

Kot je po letu svojega županovanja povedal novomeški župan Gregor Macedoni, si je novo občinsko vodstvo v prvem letu svojega mandata za glavni nalogi zadalo saniranje občinskih financ in reorganizacijo v ožjem in širšem občinskem sektorju, ki bi pripomogla k racionalnejšemu poslovanju.

Na novomeški občini so hkrati začeli dosledno izvajati pobiranje davkov oz. najemnin v določenih segmentih svojega premoženja, saj so ugotovili, da kar nekaj zavezancev ni prejemalo odločb o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča.

Omenjene ukrepe je Macedoni ocenil za dobro izvedene, saj je novomeški proračun od junija lani likviden, hkrati pa se je občina lotila več projektov, je še dejal.