902468_105-pred-oradami Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne...

lpp, avtobus, promet Svet24.si

To je služba, ki je ne spustijo iz rok do ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Novo mesto

FOTO: LokalPatriot bo izobrazil skoraj 50 mladih podjetnikov

Piše: G.B.

Čas objave:
06.06.2018 20:40

LokalPatriot je v preteklih mesecih kot partnerska organizacija sodeloval na razpisu za projekt z naslovom »Mladi podjetniki – z uspešnim usposabljanjem do novega podjetja«, ki ga je pripravilo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve v sodelovanju z Evropskim socialnim skladom Evropske unije.

_R145604.jpg

Vodilni partner projekta »Mladi podjetniki – vzhod« je podjetje SUN Gornja Radgona, d.o.o., skupaj s partnerji, med katerimi je tudi LokalPatriot, pa so na razpis oddali uspešno prijavo.

Po razpisu ministrstva sta v Sloveniji izvajalca tega projekta dva, po eden za zahodno in vzhodno regijo. Partnerji podjetja SUN pri izvajanju projekta v vzhodni regiji so še: Zavod Meta Celja, Inštitut za politični menedžment Maribor in LokalPatriot v Novem mestu, kjer trenutno po¬tekajo usposabljanja za mlade podjetnike.

_R145583.jpg

V Novem mestu vzporedno izvajajo delavnice za dve skupini, ki se jih dvakrat tedensko udeležuje 32 mladih, starih do 29 let, iz celotne regije, saj LokalPatriot »pokriva« območje Posavja, Dolenjske in Bele krajine ter Kočevskega. Bodočim podjetnikom svoje znanje prenašajo Borut Pelko, direktor zavoda LokalPatriot, Mitja Valentinc, direktor Mladinskega centra Krško, Maja Hostnik, direktorica Mladinske mreže MaMa, Laura Krančan, ki pri Mreži MaMa skrbi za vodenje projektov, Maja Žunič Fabjančič, projektni vodja pri Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto ter Uroš Žižek iz podjetja E-laborat.


Namen delavnic in projekta nasploh je udeležencem pomagati z usposabljanji in svetovanji pri ustanavljanju podjetij, končni cilj projekta pa je prav to – da bodo udeleženci usposabljanj, oboroženi z novo pridobljenimi znanji, odprli svoje podjetje in čim lažje ter brez pretresov začeli svojo samostojno poklicno pot. Na usposabljanjih mladi spoznavajo osnove podjetništva, kakšen mora biti oz. naj bi bil podjetnik (vztrajnost, povezovanje, mreženje), kako deluje v okolju, kakšno je podjetniško podporno okolje, kje je mogoče dobiti informacije o ustanovitvi podjetja (postopkih) in kje lahko to opravijo. Udeleženci poleg tega spoznavajo razlike med različnimi oblikami pravnih oseb, osnove računovodstva, trženje in financiranje podjetij, davke in sodobne digitalne tehnologije.

Usposabljanje temelji na aktivnem sodelovanju udeležencev, ki morajo skozi delavnice za svojo izbrano idejo pripraviti tudi poslovni načrt. Ob koncu usposabljanja mentorji poslovne načrte pregledajo in jih (v kolikor je to potrebno) z udeleženci optimizirajo. Po potrditvi poslovnega načrta udeleženci pridobijo certifikat, zatem pa naj bi v 30 dneh ustanovili svoja podjetja.
Prva skupina šestnajstih bodočih podjetnikov je z usposabljanjem že zaključila, podeljen pa je bil tudi že prvi certifikat za uspešno opravljeno usposabljanje, in sicer Marku Potočarju, ki bo s svojim gostinskim podjetjem, peko palačink in originalne pizze napoletane popestril novomeško kulinarično ponudbo.

_R145578.jpg

Cilj projekta je v letu 2018 do odprtja podjetja pripeljati 30 mladih podjetnikov, v letu 2019 pa še dodatnih 19. Mladim podjetnikom bodo mentorji na voljo tudi po odprtju podjetij.