roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Sodražica

Knjiga o manj znanemu glasbenemu rojaku Matiji Arku

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.12.2015 17:34

Po odmevni razstavah v Ribnici in Sodražici z naslovom Amerikanec na obisku v stari domovini, predavanjih in plesnih delavnicah so v Sodražici s predstavitvijo knjige Glasba z obeh strani gramofonske plošče Matije Arka in Hoyer tria, sklenili odstiranje dela in življenja sodraškega rojaka Matija Arka.

Knjigo sta napisala Rebeka in Drago Kunej iz Glasbeno -narodopisnega inštituta, ki že vrsto let tvorno sodeluje z Muzejem Ribnica. Matija Arko, med izseljenci v ZDA znan predvsem kot Matt Hoyer, se je leta 1891 rodil v Sodražici in se je že kot mladenič izselil v Ameriko. S seboj je v svet ponesel veselje do glasbe in harmonike, tako sta glasba in igranje na harmoniko postala pomemben del njegovega življenja. S svojo skupino Hoyer trio je postal zelo priljubljen med Slovenci pa tudi izseljenci drugih narodnosti. O Matiji Arku in njegovem glasbenem ustvarjanju smo v Sloveniji do nedavnega vedeli zelo malo, je dejala Marina Gradišnik iz Muzeje Ribnica.

Veliko glasbe Matije Arka je dokumentirane in ohranjene na gramofonskih ploščah, ki nudijo zanimiv vpogled v njegovo delo in zgodovino slovenske glasbe v ZDA. Ti posnetki imajo izjemno kulturno in dokumentarno vrednost ter predstavljajo pomemben vir za preučevanje slovenske ljudske glasbe in plesa ter slovenske glasbene dediščine nasploh.

Rebeka kunej o knjigi.mp3


marina gradipnik o prestavitvi.mp3