sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Trebnje

FOTO: Kaj se dogaja v Zdravstvenem domu Trebnje?

Piše: Zdravstveni dom Trebnje, V.R.

Čas objave:
31.07.2019 10:05

Na družabnih omrežjih so se pojavile kritike in obtožbe predvsem glede kadrovske zasedbe v Zdravstvenem domu Trebnje. Skupina na FB je že postavila svoje stališče in sodbe, brez kakršnekoli želje po pridobitvi relevantnih informacij, so danes v sporočilu za javnost zapisali v omenjenem zdravstvenem domu. Ker si želijo, da so njihovi pacienti objektivno obveščeni o dogajanju, so za javnost poslali pojasnila glede trenutnega stanja v povezavi s pomanjkanjem zdravnikov.

Zdravstveni dom Trebnje.jpg
Zdravstveni dom Trebnje
Foto: ZD Trebnje

Zavedajo se, da stanje ni idealno in da pacienti to čutijo. Vendar se vsi njihovi zaposleni maksimalno trudijo, da bi zadovoljili pričakovanja in potrebe uporabnikov. Delajo vse kar je v njihovi moči, da bi se stanje normaliziralo. Žal se bojijo, da rešitev na kratek rok ni možna.

Zdravstveni dom Trebnje.jpg
Zdravstveni dom Trebnje
Foto: ZD Trebnje

Sporočilo za javnost ZD Trebnje objavljamo v celoti:

"Zdravstveni dom Trebnje deluje v skladu s svojo vizijo, to je nuditi občanom kakovostno, strokovno, hitro, ter njihovim pričakovanjem prilagojeno zdravstveno oskrbo. Zavedamo se, da lahko tovrstne storitve zagotavlja samo ustrezno število zaposlenih, ki so strokovno usposobljeni in motivirani.

Kljub temu, da so zadnjih pet let izvajali vse aktivnosti, ki bi zagotavljale ustrezno kadrovsko zasedbo, predvsem zdravnikov, saj smo intenzivno zaposlovali mlade specializante, smo trenutno priča velikemu pomanjkanju zdravnikov.

Stanje je posledica dolgoletne zdravstvene politike v Sloveniji. Zdravstveni dom sam žal tega problema ne more rešiti. V obdobju 10 do 20 let nazaj namreč ni bilo strategije razvoja osnovnega zdravstva. V ZD Trebnje smo imeli zaposleno kvoto zdravnikov, ki so v današnjem času starejši in so ali bodo v roku petih let odšli v pokoj. Šele pred dobrimi petimi leti je sistem omogočil, da smo pričeli zaposlovati mlade zdravnike, ki specializirajo družinsko medicino. Specializacija traja štiri leta. Ker gre za žensko populacijo, je razumljivo, da odhajajo na porodniško. V avgustu 2019 so tako na porodniškem dopustu tri specialiste družinske medicine (od devetih zaposlenih zdravnikov), ena specializantka družinske medicine in tri zobozdravnice. Trend se bo še nadaljeval, saj so že noseče ali pa to še načrtujejo ostale mlade zdravnice in zobozdravnice.

V zdravstvenem domu Trebnje smo se trudili in se še trudimo poiskati nadomestne zdravnike. Tako kot v preteklih letih, smo tudi v letošnjem letu objavili že osem razpisov za zaposlitev zdravnikov, vendar žal nismo prejeli niti ene ponudbe. Hkrati smo vabili upokojene in ostale zdravnike za pogodbeno sodelovanje. Iskali smo tudi zdravnike v tujini, čeprav je proces njihovega usposabljanja relativno dolg. Zaradi vsesplošnega pomanjkanja zdravnikov družinske medicine nismo bili uspešni (nihče se ne želi zaposliti, saj so vsi že (pre)polno obremenjeni). Tudi iz medijev je mogoče razbrati, da gre za vse slovenski problem, ki je posledica neurejene zdravstvene politike in ki ga ni mogoče zadovoljivo rešiti na kratek rok (primer Kranj, Brežice, Celje….). Za kakršno koli informacijo o zdravnikih, ki bi bili pripravljeni sodelovati z ZD Trebnje, bomo hvaležni.

V zdravstvenem domu Trebnje se zavedamo, da se je, zaradi pomanjkanja zdravnikov, poslabšala dostopnost zdravstvenih storitev, za kar nam je žal. Vsi delujoči zdravniki se trudijo po svojih najboljših močeh, da obravnavajo vse paciente. Zaradi velike obremenjenosti se lahko zgodi, da obravnavna ni taka, kot jo upravičeno pričakujejo pacienti. Vendar v trenutni situacijo žal več ne moremo narediti. Vse uporabnike naših storitev prosimo za razumevanje. Zagotavljamo, da bomo še naprej vse napore vlagali v to, da bi pridobili dodatne zdravnike (nove zaposlitve, pogodbene sodelavce, zaposlitve mladih specialistov po specializaciji, zaposlovanje specializantov…). Pričakujemo, da se bo stanje izboljšalo v roku slabega leta. 

V vmesnem obdobju bodo za vse paciente poskrbeli delujoči zdravniki (žal ne moremo zagotoviti stalnega nadomeščanja), v skladu z njihovim možnostmi in prostimi kapacitetami."