podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Novo mesto

Iz projekta Cerod 2 izstopa kar pet občin

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.12.2015 14:21

Svet županov občin družbenic Ceroda se je danes seznanil, da iz projekta Cerod 2 izstopa 5 občin, štiri posavske in sicer: Krško, Kostanjevica na Krki, Brežice in Sevnica ter občina Šentjernej.

Pri projektu nadgradnje regijskega Centra za ravnanje z odpadki Dolenjske Cerod II bo ostalo le še deset dolenjskih in belokranjskih občin. Od projekta je hkrati s posavskimi odstopila tudi šentjernejska občina, družba Cerod pa bo morala svoj projekt obrata za mehansko biološko predelavo in plinsko kogeneracijo prilagoditi manjši količini odpadkov.

Preostalih deset občin je družbo Cerod pooblastilo, da pripravi nov program zgraditve manjšega MBO obrata. S prvim januarjem bodo odpadke iz teh občin vozili na obdelavo v drug center, vendar se še ne ve v katerega.

Županja Semiča Polona Kambič je bila nad potezo posavskih občin ogorčena.

Do omenjene odločitve je prišlo na današnjem sestanku županov in drugih predstavnikov 15 dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin, vključenih v ta spomladi ustavljeni projekt, za katerega sta novomeška občina in družba Cerod rešitev našla v gradnji manjšega, slabih deset milijonov evrov vrednega obrata s plinsko kogenereacijo.

Novomeški župan Gregor Macedoni je po sestanku povedal, da za zdaj še ni znano, kje bodo odpadke dolenjskih in belokranjskih občin obdelovali pred odlaganjem na regijski deponiji v Leskovcu nad Brusnicami. Ker bodo tam lahko po novem letu odlagali le že obdelane odpadke, pa bodo pri Cerodu zadevo uredili.

Obrata za mehansko biološko obdelavo odpadkov na omenjeni deponiji namreč še nimajo in bodo morali odpadke predhodno obdelati drugje, ponudnika za to pa še niso izbrali. Prav zaradi tega pa tudi ni znana cena obdelave in za koliko se naj bi zvišale mesečne položnice za komunalne storitve, je dodal.

V projektu Cerod 2 tako zdaj ostaja deset dolenjskih in belokranjskih občin. Ker se bo z izstopom petih občin količina odpadkov zmanjšala za približno tretjino, pa mora družba Cerod pripraviti nov oz. novi količini prilagojen projekt, je še povedal Macedoni.

Kot so pred izstopom navedenih družbenikov predvideli na Mestni občini Novo mesto, naj bi za financiranje polovice projekta, ki ga bo vodi podjetje Cerod, vendar brez občinskih poroštev, najeli posojilo. Razliko bi zagotovilo omenjeno podjetje in pri projektu sodelujoče občine. Obrat morajo zgraditi najkasneje v enem letu.

Županja Semiča Polona Kambič


Župan Novega mesta Gregor Macedoni