roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Novo mesto

Hudo poškovan kolesar v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.04.2016 12:22

Na Seidlovi cesti v Novem mestu se je včeraj popoldan zgodila prometna nesreča, v kateri se je hudo poškodoval kolesar. Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so ugotovili, da je 61-letni voznik osebnega avtomobila v križišču ob zavijanju levo izsilil prednost in trčil v 57-letnega kolesarja, ki je pravilno pripeljal iz nasprotne smeri. Kolesar je po trčenju padel in se hudo poškodoval. Policisti bodo po zaključeni preiskavi zoper povzročitelja nesreče podali kazensko ovadbo.

V preteklosti so policisti Policijske uprave Novo mesto obravnavali več prometnih nesreč, ko so vozniki motornih vozil ob zavijanju levo odvzeli prednost kolesarju, ki je pravilno peljal iz nasprotne smeri. Posledice takih nesreč so za kolesarje največkrat hude ali celo usodne, je povedal vodja Oddelka za cestni promet na Policijski upravi Novo mesto Željko Zrilič. Ob zavijanju levo naj vozniki dosledno svojo namero nakažejo z uporabo smerokaza (policisti opažajo, da vozniki to velikokrat ne storijo) in se prepričajo, da se jim iz nasprotne smeri ne približuje kolesar ali motorist. Kolesarji naj bodo prav tako pozorni, poskrbijo naj za svojo vidnost, prilagodijo naj hitrost vožnje in predvidevajo ravnanja ostalih udeležencev v prometu.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti v zadnjih petih letih obravnavali 320 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Osem kolesarjev je v nesrečah umrlo (trije kolesarji v letu 2015, kar je skoraj 40% vseh mrtvih v prometnih nesrečah v tem letu), 51 je bilo hudo poškodovanih (12 v letu 2015) in 221 lažje poškodovanih (43 v letu 2015). Kolesarji so bili v zadnjih petih letih povzročitelji v dveh tretjinah nesreč, med vzroki pa prednjačita neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje.

Željko Zrilič - PU NM