boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice

Gregorjev sejem se začenja ta petek

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
24.03.2022 12:35

Po dveh letih premora se v Novo mesto vrača Gregorjev sejem, tokrat v organizaciji KZ Trebnje-Krka.

Na 26. Gregorjevem sejmu, ki se bo  odvijal na peščeni ploščadi pred Supernovo Novo mesto, se bo na dveh hektarjih razstavnih površin predstavilo več kot 150 razstavljavcev in sodelujočih društev, nastopilo bo pet glasbenih zvezd, otroci pa se bodo zabavali na dveh predstavah. Sejem bo potekal od petka do nedelje med 9. in 18. uro.

Skupaj za samooskrbo
Tradicionalni pomladni sejem je pomemben akter pri prenosu znanja, inovacij v kmetijstvu in promociji slovenskih pridelovalcev. Na sejmu lahko obiskovalci najdejo kmetijske stroje in pripomočke, avtomobile, izdelke za dom in vrt, tekstil, bižuterijo, pa tudi lokalno pridelano sadje in zelenjavo, domače mesnine, pekovske in mlevske izdelke, domača olja, medene in mlečne izdelke in izdelke, ki jih ustvarjajo naši rokodelci.

Ker je pravi čas za sajenje, bodo obiskovalci na prostoru Agroservisa lahko kupili sadike, trsne cepljenke, semena, malo in veliko kmetijsko mehanizacijo po sejemskih cenah.

gregorjev-sejem
26. Gregorjev sejem
Lapego

Spremljevalni program
Pomemben del največjega spomladanskega kmetijskega sejma v Sloveniji je tudi druženje – letos bodo na odru prireditvenega šotora nastopili ansambla Azalea in Nemir, za pridih morja bo poskrbela Etno banda Poseben gušt, svoje uspešnice bosta zapela tudi Dejan Vunjak in Manca Špik, na oder pa bo stopila tudi mlada Tina Pezdirec.

Letošnji sejem bodo v soboto med nasveti mame Manke s pesmijo obogatili vinogradniški pevski zbori, v nedeljo pa se bodo na odru zvrstili ljudski pevci, godci in plesalci.

Kulinarika je pomemben del doživetja, zato bo na sejmu poskrbljeno tudi za hrano in pijačo, med drugim bo vse tri dni na pokušino tlačenka velikanka Dobrote s kmetije, v soboto pražen krompir kot glavna jed, v nedeljo pa avtohtona dolenjska hrana, ki jo bo pripravljal chef Robert Gregorčič.

Za otroke
Otroci do 15. leta imajo prost vstop. Uživali bodo na igralih in spoznavali male živali. V soboto ob 10. uri se bodo lahko preizkusili v cirkuških spretnostih (Teater Cizamo), v nedeljo ob 11. uri pa razmigali z Majo Jovanovič.
Na ogled bo tudi razstava risb, ki jih ustvarjajo otroci iz trebanjskega vrtca Mavrica.

Nagradna igra
Vse prodane vstopnice bomo uvrstili v nagradno žrebanje z bogatimi nagradami. Glavna nagrada – traktorska kosilnica VT 980 – bo posebej navdušila ljubitelje urejenih travnikov.

gregorjev-sejem
26. Gregorjev sejem
Lapego

KZ TREBNJE-KRKA z. o. o. V LETU 2021

KZ Trebnje-Krka z.o.o. po pripojitvi KZ Krka h KZ Trebnje posluje skupaj od 1. januarja 2021, skupna zadruga pa je bila registrirana 3. februarja 2021 in je največja kmetijska zadruga v Sloveniji in eden pomembnejših gospodarskih subjektov v regiji.

V občinah Trebnje, Mirna, Litija, Mokronog–Trebelno, Šentrupert, Žužemberk, Novo mesto, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Škocjan, Šentjernej, Šmarješke Toplice, Straža, Semič in Črnomelj ima 17 tehničnih in 14 živilskih trgovin, sedem barov in restavracijo, pa tudi žago in bencinsko črpalko.

Za KZ Trebnje-Krka je bilo minulo leto, ki ga je še vedno zaznamovala pandemija, uspešno, saj je ustvarila nekaj manj kot 72 milijonov evrov prihodkov (oziroma skoraj 39 % več od prihodkov KZ Trebnje leto prej in skoraj 6 % več od načrtovanega prihodka po združitvi zadrug), pri čemer je dobička pred obdavčitvijo nekaj več 550 tisoč evrov.

Na področju trgovin je bila realizacija za 26 % višja kot leta 2020, na področju kmetijstva pa za 58 %: odkupili so več kot 46 milijonov litrov mleka, več kot 10 tisoč glav goveje živine, 700 ton zelenjave in 12 ton oglja, odkupili smo tudi 700 ton suhe in 500 ton sveže koruze ter jo kot storitev posušili 800 ton. Na žagi so – podobno kot leta 2020 - predelali nekaj manj kot 5.000 kubikov hlodovine.

KZ Trebnje-Krka, ki združuje približno tisoč članov, je bila lani pobudnik in eden od soustanoviteljev združenja K10+, združuje kmetijske in gozdarske zadruge, sicer članice Zadružne zveze Slovenije, ki želijo skupaj nastopati na nabavnih trgih, s čimer bi za družinske kmetije in zadruge ustvarili konkurenčnejše poslovno okolje.

KZ TREBNJE-KRKA z. o. o. V LETU 2022
KZ Trebnje-Krka bo v letu 2022 obeležila 60-letnico delovanja, še naprej pa bo sledila tudi viziji razvoja zadruge do leta 2024, ki v ospredje postavlja pospeševanje gospodarskih koristi svojih članov. Predpogoj za to pa je KZ Trebnje-Krka kot močan in stabilen partner tako za člane kot za poslovne partnerje.

KZ Trebnje-Krka v letu 2022 načrtuje na področju trgovin od pet- do 7-odstotno rast, zaživela naj bi tudi spletna trgovina. V letu 2022 naj bi KZ odkupila 9650 glav goveje živine, 46 milijonov litrov mleka, približno 700 ton zelenjave, tisoč ton suhe in 700 ton sveže koruze ter 5.000 kubičnih metrov hlodovine.

V letu 2022 tako načrtuje 75 milijonov evrov prihodkov in 350 tisoč evrov dobička Letos želijo tako s proizvajalci kot z izdelki razširiti tudi blagovno znamko Dobrote s kmetije.

Direktor Stanko Tomšič:
»Novomeški Gregorjev sejem tradicionalno sovpada z začetkom kmetijskih oziroma vrtnarskih del na naših poljih in vrtovih. Leta je Gregorjev sejem živel s KZ Krka oziroma je KZ Krka živela z Gregorjevim sejmom. V združeni zadrugi KZ Trebnje-Krka želimo ohraniti Gregorjev sejem v podobni obliki, kot je bil v preteklosti, in ga morda še bolj približati širšemu krogu obiskovalcev.

Letošnjemu sejmu smo dali slogan “Skupaj za samooskrbo”. Z njim želimo izpostaviti pomen sodelovanja, ki je ključno tudi za samooskrbo z domačo, kakovostno, lokalno pridelano hrano. V zadnjem času pogosto uporabljena besedna zveza “kratke proizvodne verige” nakazuje, da moramo vsi deležniki pri zagotavljanju lokalno pridelane hrane delovati povezano, hkrati pa mora vsak odgovorno opraviti svoje delo.

Želimo si, da bi Gregorjev sejem obiskalo čim več obiskovalcev, ki bi se na njem dobro počutili. Zato smo poleg številnih razstavljalcev in bogate sejemske ponudbe s področja kmetijstva, vrtnarstva, domače in drugih obrti pripravili tudi bogat spremljevalni program. Verjamemo, da bo vsak našel nekaj zase. Želimo, da bi obiskovalci začutili utrip kmetijstva in vrtnarstva ali pa na Gregorjevem sejmu zgolj preživeli prijeten dan.«

Pogovor z Majo Bašelj iz KZ Trebnje-Krka o Gregorjevem sejmu, 1. del


Pogovor z Majo Bašelj iz KZ Trebnje-Krka o Gregorjevem sejmu, 2. del