podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Novo mesto

FOTO/VIDEO: Občina po denar za Brezje-Žabjak

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.04.2016 15:21

Na razpis ministrstva za gospodarski razvoj za sofinanciranje projektov osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih v letih 2016 in 2017 je prispelo 21 vlog. Za sofinanciranje omenjenih projektov sta se prijavili tudi občini Škocjan za ureditev Dobruške vasi in Novo mesto za ureditev naselja Brezje-Žabjak, vendar le tistega dela, ki je legaliziran. Med tem pa so predstavniki Romske zveze za Dolenjsko županu Macedoniju danes predali peticijo z zahtevo po ureditvi največjega romskega naselja v državi.

Država naj bi sofinancirala projekte v lokalno cestno in drugo osnovno komunalno infrastrukturo v romskih naseljih. Denar bo namenjen za ureditev vodovodnega sistema, kanalizacijskega omrežja, za elektrifikacijo strnjenih naselij, novogradenj ali rekonstrukcijo lokalnih cest in javnih poti ter za odkup zemljišč za ureditev in zaokrožitev naselij. Vsega denarja v ta namen je 2 milijona evrov oz. po 1 milijon za vsako leto za vse prijavljene na razpisu.

Z ureditvijo naj bi prebivalcem romskih naselij tako zagotovili osnovne življenjske pogoje, potrebne za razvoj in življenje. Del denarja naj bi bil namenjen tudi ureditvi naselja Brezje-Žabjak, vendar le tistega dela, ki je legaliziran, torej, naselja Brezje.

Predstavniki Zveze Romov za Dolenjsko so tako županu Mestne občine Novo mesto Gregorju Macedoniju danes predali peticijo, v kateri so zahteve po ureditvi razmer v tem največjem romskem naselju v občini in državi.

Predsednik dolenjske romske zveze Bogdan Miklič je povedal, da se je pod peticijo podpisalo 130 Romov, ki od občine zahtevajo, da se po 70-tih letih loti ureditve naselja in pri tem zagotovi razmere za normalno življenje. Zgrožen je, ker naj bi občina, ki ji država ponuja zemljišča, na katerih stoji romsko naselje, te zavračala, vendar pa Mikličevo trditev župan Macedoni ostro zavrača in pojasnjuje, da bo občina omenjena zemljišča sprejela, ko bo država zagotovila sofinanciranje za komunalno urejanje oz. za pripravo dokumentacije prostorskega akta. Gre namreč za zemljišča, ki so v nelegaliziranem delu naselja Brezje-Žabjak, torej v Žabjaku. Ob tem pa opozarja Rome, da imajo tako kot ostali državljani republike Slovenije, ne le pravice, pač pa tudi dolžnosti.

BOGDAN MIKLIČ O PETICIJI


MACEDONI O ROMSKI PROBLEMATIKI


Brez opisa