902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Stara Cerkev

FOTO&AVDIO: Noč netopirjev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.09.2016 05:34

Netopirski dogodek, ki ga pripravljajo Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev (SDPVN) in Zavod RS za varstvo narave (ZRSVN), v sodelovanju z OŠ Stara Cerkev in župnijo Stara Cerkev se je odvijal danes v Stari Cerkvi pri Kočevju.

Ob 15h so se zbrali pred cerkvijo Marijinega Vnebovzetja v Stari Cerkvi in cerkev očistili netopirskega gvana, ki se je nabralo na cerkvenem zvoniku in po podestih namestili zaščitno ponjavo. Ob 17h bo na osnovni šoli potekala likovno ustvarjalne delavnice, kjer bodo otroci izdelali svojega netopirja iz papirja, »netopirske« magnetke, zgibali origami netopirje in barvali netopirje. Ob letošnji Noči netopirjev bo izšla tudi nova naravovarstvena zgodbica za otroke z naslovom »Dogodivščina netopirja Mračka«, ki jo bodo otrokom tudi prebrali in razdelili knjižice. Ko se zmrači, bo sledilo predavanje z naslovom »Skrivnostni nočni letalci« in predstavitev naravovarstvene akcije »Ohranjanje zatočišč netopirjev v cerkvah«. Po predavanju bo za vse udeležence vodeno opazovanje izletavanja netopirjev ter poslušanje njihovega oglašanja z ultrazvočnimi detektorji.

Mednarodna noč netopirjev je dogodek pod pokroviteljstvom organizacije EUROBATS, ki ga vsako leto konec avgusta ali v začetku septembra organizirajo različne naravovarstvene organizacije v več kot 30 državah po svetu. Namen netopirsko obarvanih dogodkov je seznaniti širšo javnost in izobraževati o netopirjih, njihovih navadah in življenjskem prostoru, vlogi v ekosistemu ter nenazadnje skupaj pokazati nesmisle v starih vražah in predsodkih o netopirjih. Zaradi slednjih so te koristne nočne živali s strani človeka še vedno prevečkrat prezirane in preganjane. Eden izmed vzrokov za preganjanje netopirjev v cerkvah je tudi prisotnost netopirskega gvana, ki pa se ga da odstraniti in uporabiti kot dobro gnojilo, zato bomo v okviru dogodka počistili zvonik cerkve in med udeležence razdelili vrčke netopirskega »gnojila«.


Cerkev Marijinega Vnebovzetja v Stari cerkvi je pomembno kotišče netopirjev vrste navadni netopir (Myotis myotis). Spomladi se na podstrešju cerkve zberejo samice v porodniške kolonije, kjer skotijo ponavadi enega mladiča. V cerkvi Marijinega Vnebovzetja je bilo preštetih več kot 220 netopirjev. Širše območje okoli cerkve, ki obsega reko Rinžo, strukturirano pokrajino z mejicami in okoliške gozdove, nudi netopirjem pester prehranjevalni habitat.

Mateja Nose Marolt o Mednarodni noči netopirjev