podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Jugorje

FOTO&AVDIO: 120 let gostilne Badovinac

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.09.2016 13:57

Pisalo se je leto 1896, ko je Peter Badovinac najstarejši, na Jugorju, ob cesti Novo mesto-Metlika, odprl gostilno.

Priznana belokranjska gostilna ob cesti na belokranjski strani Gorjancev, stoji še danes in mnogim je tam prva postaja postanka, kajti "Badovinčeve je treba pozdravit". Peter Badovinac, izjemno prijazen gospod, ki ga poznamo po njegovi energiji in nekoč vranje črnih brkih, ki vodijo v nasmeh, je še danes eden tistih, ki dobro pozna svoje goste in vsakemu nameni kakšno besedo. 

Skozi stoletje priznano družinsko gostišče je znano po pristnem gostoljubju, ki se nadaljuje iz roda v rod, če pa je gostilna cenjena tudi med gostinci, to toliko več šteje. Pri Badovincu se vedno dobro je, saj so znani po dobri domači hrani. V sezonskem času radi postrežejo z belokranjskim jagenjčkom ali odojčkom, spečenim na žaru.

Poleg bogate zbirke buteljčnih vin iz metliške okolice v njihovi ponudbi ne manjka niti odličnih namiznih vin iz njihovega - družinskega vinograda, gostje pa morajo poskusiti tudi Badovinčev Karampampuli, znamenito zeliščno žganje, za katerega recept pozna samo domač gostilničar. 

V gostilni pri Petru Badovincu imate edinstveno priložnost, da pridobite "belokranjski pasuš" in "vinjeto" za vstop na belokranjsko ozemlje.

Peter Badovinac o družinski tradiciji


Peter Badovinac mlajši


Branko Meh o družini Badovinac


Peter Badovinac o zgodovini