boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Brežice

FOTO: Zelena okna tudi v Brežicah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.10.2016 10:00

Po vsej Sloveniji so bile prejšnji teden številne prireditve in aktivnosti ob praznovanju Svetovnega dneva turizma. Letos so potekale pod skupnim geslom Turizem za vse, namenjene pa so bile vzpodbujanju univerzalne dostopnosti. V sklopu tega je še zlasti tako imenovani zeleni turizem tisti, ki ponuja največ možnosti za razmah tako turizma kot celotne družbe. To je bila tudi osrednja tem dogajanja v teh dneh v Brežicah.

Na pobudo Turistične zveze Slovenije se je tudi Občinska turistična zveza Brežice odločila, da se z odpiranjem zelenih oken v Brežicah pridružijo številnim društvom in s tem opozorijo na izjemne danosti, ki jih ima Slovenija, predvsem pa na manj znana območja.

V Brežicah so odprli kar tri zelena okna. Prvo je na Sromljah, postavljeno v neposredni bližini krajevnega doma, s pogledom na okoliške griče. Okno je okrašeno z grozdjem, saj so Sromlje znane po številnih vinogradih in na mnoge lahko obiskovalec pogleda skozi zeleno okno.



Sledila je otvoritev zelenega okna na Mostecu. Okno je izdelano iz naravnih materialov, vrbe, ki raste za reko Savo. Pogled skozi okno je usmerjen na mogočno lipo in proti brodu, ki je na tem območju prisoten že več kot 130 let.

Tretje zeleno okno v občini Brežice pa je postavljeno v parku pri Podružnični osnovni šoli v Kapelah. Tu je pogled usmerjen proti bližnjemu gozdu. Otroci so ob otvoritvi pripravili pester kulturni program, samo okno pa okrasili.