Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Novice Trebnje

FOTO: Za 80. rojstni dan si je podaril knjigo V objemu življenja

Piše: P.K.

Čas objave:
18.04.2018 11:06

Jože Zupan, profesor slovenskega jezika, dolgoletni ravnatelj šentrupertske osnovne šole in predvsem velik ljubitelj slovenske besede in kulture v najširšem pomenu besede, je svoj 80. rojstni dan obeležil na samosvoj način - z izdajo tretje avtorske knjige V objemu življenja.

Ob 60-letnici je namreč izdal knjigo Srečavanja, ob 70-letnici V objemu besed. "Ta osemdesetletnica je bila pa pod vprašanjem. Bilo je obdobje, ko me je zdravje zapuščalo; ko pa je bilo zdravje na poti k ozdravitvi, se je porodila želja, da pokažem, kaj sem storil v zadnjih desetih letih. Drugače bi bilo videti, kot da sem že pred desetimi leti nehal delati. Tega si pa ne morem privoščiti, ker človek živi samo toliko časa, dokler dela. Če ničesar ne načrtuješ, se ti nobena stvar ne bo uresničila, če pa veliko načrtuješ, se pa vsaj nekaj prav gotovo uresniči," je povedal avtor Jože Zupan. 

17.4.2018_predstavitev KNJIGE_JOZE ZUPAN_FOTO_AlenkaSLamovsek261.jpg

Knjiga je razdeljena na osem poglavij, na naslovnici pa je slika rodne Bohinjske Bele, s katero je bil Gorenjski Šentruperčan, kot so ga večkrat poimenovali na včerajšnji prireditvi v avli CIK Trebnje, vedno tesno povezan. Spremno besedo je napisal dr. Matjaž Kmecl, ki je knjigo prebral še pred lekturo: "Doživel sem jo kot življenjsko izjavo, inventuro lastnega početja našega nekdanjega študenta. On je deloval z vso svojo energijo, z vso svojo pripadnostjo za slovenščino, za knjigo, za vse te reči, ki so povezane s knjigo." 

17.4.2018_predstavitev KNJIGE_JOZE ZUPAN_FOTO_AlenkaSLamovsek166.jpg

Jože Zupan se je z rodne Gorenjske preselil v Šentrupert, kjer je bil od 1. januarja 1961 učitelj na tamkajšnji osnovni šoli. Konec leta 1981 je za dve desetletji postal ravnatelj. Ves čas pa je bil dejaven tudi na številnih drugih področjih: bil je urednik revij in vrste knjig pomembnih avtorjev, tudi sam je bil avtor različnih zbornikov, več kot štiri desetletja je povezan z gibanjem Bralna značka in je avtor dveh edinstvenih zbirk v šentrupertski osnovni šoli - stalne razstave Izvirne ilustracije mladinskih del in razstave Slovenske slikanice za otroke sveta. Za svoje obsežno izobraževalno, kulturno in vzgojno delo je prejel številne nagrade.

17.4.2018_predstavitev KNJIGE_JOZE ZUPAN_FOTO_AlenkaSLamovsek83.jpg

Včerajšnja prireditev v objemu Rastoče knjige Mirnske in Temeniške doline je bila druga predstavitev slavljenčeve knjige v nekaj dneh, a ravno zaradi lokacije posebnega pomena. Jože Zupan je namreč avtor zbirke, ki letos slavi 15-letnico in vključuje več kot 150 imen ljudi, ki so s svojimi dosežki spodbujali razvoj na različnih področjih človekovega delovanja.

17.4.2018_predstavitev KNJIGE_JOZE ZUPAN_FOTO_AlenkaSLamovsek270.jpg

Jože Zupan se je že kot mladi upokojenec vključil tudi v Univerzo za tretje življenjsko obdobje Trebnje, ki ravno letos obeležuje 20-letnico delovanja. Tudi v okviru UTŽO je snovalec in pobudnik številnih kulturnih prireditev. Z avtorjem se je sinoči pogovarjala Tadeja Zupan Arsov, dogodek je povezovala Kristina Gregorčič, s pesmijo pa so na željo slavljenca dogodek obogatili pevci KUD Oktet Lipa Trebnje.

17.4.2018_predstavitev KNJIGE_JOZE ZUPAN_FOTO_AlenkaSLamovsek480.jpg

Jože Zupan o knjigi V objemu življenja

Jože Zupan o knjigi V objemu življenja


Matjaz Kmecl o knjigi Jožeta Zupana

Matjaz Kmecl o knjigi Jožeta Zupana