oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

fdv, palestina, podpora, protest Svet24.si

Študenti FDV še vedno vztrajajo s protestom

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Bela krajina

FOTO: Vsak dan lahko naredimo nekaj za Zemljo

Piše: R.K.

Čas objave:
22.04.2020 14:43

Že vse od leta 1970 se 22. aprila spomnimo na planet na katerem živimo, ta dan pa sedaj imenujemo Svetovni dan zemlje. Danes ga obeležujemo v vsaj 192 državah. Letošnji moto je »v znamenju podnebnih ukrepov«. Precej modno bi lahko rekli, a predvsem je to termin, ko bi se morali ne le spomniti na ranljivost našega planeta; pač pa tudi narediti kak odločen korak v skrbi za njegovo ohranitev.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Cvetoče pomladno drevo
Foto: KP Kolpa

A tako kot povsod, tudi tukaj ne rabimo čakati le na ukrepe velikih. Vsi lahko kaj prispevamo – tudi s svojimi ravnanjem. Koliko luksuza res potrebujemo, koliko energije rabimo, koliko smeti ustvarimo, koliko hrane zavržemo, … povsod lahko s svojimi navadami pripomoremo k temu, da naravne vire ne bomo po nepotrebnem izkoriščali in prekomerno onesnaževali okolja ter skrbeli za biotsko raznovrstnost.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Svetovni dan Zemlje
Foto: KP Kolpa

Na ta dan smo tradicionalno organizirali »čistilne akcije« - v vseh kotičkih domovine. Tudi na območju Krajinskega parka Kolpa. Ob teh dogodkih smo zbrali kupe smeti, sanirali divja odlagališča in podobno, a največ naredimo s preprečevanjem onesnaževanja.

Letos zaradi specifične situacije pandemije tega ne bo. Pa vseeno ne pozabimo, da nekatere aktivnosti lahko izvedemo, tudi če se ne organiziramo v velike skupine in se ne izpostavljamo v javnosti.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Ovce
Foto: KP Kolpa

Mogoče nekaj podatkov, ki jih je za to priložnost zbral SURS:
Podnebne spremembe nastajajo tudi (ali predvsem) zaradi emisij. Emisije toplogrednih plinov so že en tak velik problem. Čeprav radi kažemo s prstom na industrijo; gospodinjstva vseeno prispevajo 20% emisij toplogrednih plinov, med njimi ima največji delež CO2. Luksemburg – čeprav je majhna članica EU, pa glede na število prebivalcev prispeva največ emisij toplogrednih plinov. Hrvaška pa je na dnu lestvice članic EU. Ko je že kazalo, da z ukrepi mislimi resno – od leta 2008 so emisije pričele upadati, pa so po letu 2014 vnovič v porastu.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Španski bezeg
Foto: KP Kolpa

Naj ne bo Svetovni dan Zemlje samo 22. april. Vsak dan lahko naredimo nekaj za Zemljo.

svetovni-dan-zemlje, kolpa
Reka Kolpa
Foto: KP Kolpa