petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Novice Brežice

FOTO: »V Večgeneracijskem centru Brežice s polno paro naprej«

Piše: ZPTM Brežice, M.K.

Čas objave:
22.09.2018 11:33

Počitnic je konec in s septembrom so v Večgeneracijskem centru Posavje že začeli z novim ciklom aktivnosti. Za njimi sta že ustvarjalna in medgeneracijska delavnica ter predavanje.

Dr. Jana Goriup je na predavanju govorila o pomenu medgeneracijskega sodelovanja. Opozorila je na velike spremembe razmerij med generacijami. V preteklosti je bila slovenska družba sestavljena iz različnih generacij, ki so se med sabo dopolnjevale in sodelovale, sodobni način življenja in delitev dela pa zavirata stik med njimi, zato se medgeneracijski odnosi rahljajo in spreminjajo.

20180917_181412.jpg
Dr. Jana Goriup
ZPTM Brežice, M.K.

Medgeneracijsko povezovanje je eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na kakovost življenja starih ljudi. Zato je za dobro delovanje družbe ključnega pomena sodelovanje in bivanje v sožitju vseh treh generacij (mlade, srednje in starejše), ki skupaj tvorijo nedeljivo družbeno celoto.
Prav tovrstno sodelovanje predstavlja temeljno podmeno večgeneracijskih centrov, ki ji zavzeto sledijo tudi v brežiški enoti. V tem duhu je potekala tudi medgeneracijska delavnica »Pametni telefon v praksi«, na kateri so mladi pomagali starejšim spoznati novo tehnologijo, pridobljeno znanje pa jim bo omogočilo razširitev polja uporabe le–te. Ker je delavnica potekala v prijetno sproščenem vzdušju, so si starejši lažje zapomnili informacije in se ob tem še zabavali.

20180918_091046.jpg
Potekala je tudi medgeneracijska delavnica Pametni telefon v praksi
ZPTM Brežice, M.K.

Ker pa se v centru dobro zavedajo, da je za dobro počutje potrebno narediti še kaj za dušo, dajejo velik pomen tudi ustvarjalnim delavnicam. Za dober začetek so risali mandale, ki praktikantom, med drugim, izvrstno služijo za fokusiranje pozornosti, za kar so v hitrem tempu življenja marsikdaj prikrajšani.

20180910_094826.jpg
Risanje mandal
ZPTM Brežice, M.K.

20180910_105252.jpg
Mandale
ZPTM Brežice, M.K.

20180907_111000.jpg
Mandala
ZPTM Brežice, M.K.