boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Trebnje

FOTO: V Trebnjem o samooskrbi Romov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.04.2016 05:40

Samooskrba v Sloveniji postaja vse bolj pomemben dejavnik pri zagotavljanju kvalitetnega življenja znotraj posamezne lokalne skupnosti. Ta je še toliko bolj pomembna, če gre za romsko naselje, kjer prebivalce pesti velika brezposelnost in revščina.

Občina Trebnje je v romskem naselju Vejar družinam simbolično izročila obdelovalne vrtove na katerih bodo pridelovali zelenjavo za samooskrbo.

Zbrane je ob slovesni otvoritvi nagovoril direktor Urada za narodnosti mag. Stanko Baluh in poudaril pomen uspešnega sodelovanja lokalne skupnosti, Romov in državnih organov. Pri tem je izpostavil, da ravno v tem vidi perspektivo reševanja romske problematike v Sloveniji.

Na robu naselja Vejar je namreč Občina Trebnje minulo leto zasadila njivo krompirja, ki je bogato obrodila. Letos so njivo ogradili in jo spremenili v vrtove, ki so jih razdelili petindvajsetim družinam. Zveza za razvoj romske manjšine Preporod je zagotovila semena in orodje za obdelavo vrtov, občina pa zemljo. Župan Alojzij Kastelic je poudaril, da takšna dejanja prispevajo k socializaciji Romov. Trebanjski romski svetnik Matija Hočevar pa je dodal, da so Romi z novo pridobitvijo več kot zadovoljni.


Ob začetku samooskrbe so simbolno posadili lipo, za pester kulturni program pa so poskrbeli otroci iz romskega vrtca Vejar.


Trebanjski župan, Alojzij Kastelic