sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Novice Semič

FOTO: V spomin prvi Belokranjski četi

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.11.2017 12:21

Občina Semič in KUD Jože Mihelčič Semič sta pripravila prireditev v spomin prvi belokranjski četi pri spomeniku na Gornjih Lazah.

Dopoldne se je zbralo več kot 100 pohodnikov iz Semiča, Črnomlja, Metlike in še drugod. Iz Semiča jih je pot vodila na Smuk, Pribišje in na Gornje Laze.

Pri spomeniku padlim borcem prvebelokranjskečete je bila poleg praporščakov častna straža gardistov slovenske vojske. Najprej so ob spremljavi semiške godbe na pihala predstavniki občin Semič, Črnomelj, Metlikain borci Bele krajine položili vence in cvetje. Na žalni komemoraciji je bil slavnostni govornik dr.Dušan Plut.

Minilo je 76 let od kar so se je konec oktobra oblikovala prva Belokranjska četa. Za zbirno Mesto so odločiliSmukunad Semičem. Na zbirališče na Smuk je 28 oktobra 1941 prišli prvih šest mož semiške skupine. Ponoči se pridružilo še pet iz Gradca, dva dni kasneje pa še skupina iz Metlike in Črnomlja.

Tragičen dogodek, ki se je zgodil na Gornjih Lazah iz 2 na 3 november Leta 1941, ko je več kot tristo italijanskih vojakov obkolilo poslopja kjer so utrujeni in premraženi partizani prenočili in jih te noči tudi pobili. Iz obroča se je izmuznilo osem mož ki si tudi te zime padli. Ostal je med živimi le Franc Košir, je štirideset let pozneje poleti 1981 na velikem spominskem zborovanju odkril ta mogočen spomenik na Gornjih Lazah.

V Kulturnem programu so nastopili Ženski pevski zbor in člani literarne sekcije Iskrice pri KUD Jože Mihelčič Semič, KUD Godba na pihala Semičin Sergej Čas s svojo avtorsko skladbo. Program je povezoval Franci Stariha.