roka, dež Svet24.si

Nalivi bodo tako močni, da so izdali oranžno ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Metlika

FOTO: V okolici Metlike enajst novih defibrilatorjev

Piše: GZ Metlika

Čas objave:
26.12.2017 12:47

V uporabo so predali še enajst avtomatskih eksternih defibrilatorjev (AED) po društvih Gasilske zveze Metlika. Občina Metlika je tako ena (naj)bolj pokritih občinah v Sloveniji z AED-ji.

Minuli četrtek je v prostorihSlovenskega gasilskega muzeju dr. Branka Božiča v Metliki potekala svečana predaja 11 avtomatskih eksternih defibrilatorjev, ki so bili nabavljeni v letu 2017 v sodelovanju enajstih gasilskih društev , Gasilske zveze Metlika, Zdravstvenega doma Metlika, Štaba Civilne zaščite in Občine Metlika.

Projekt nabave defibrilatorjev po gasilskih društvih v Občini Metlika so začeli gasilci iz PGD Lokvica, sledili so jim gasilci iz Suhorja. Pomemben korak pa je prispevala ideja kraljice metliške črnine za leto 2015 in gasilke Katje Jakljevič, ki je v letu 2016 organizirala dobrodelni koncert »ZA GASILCE«. Sredstva zbrana s prodajo vstopnic so se v sodelovanju s PGD Radovica, Rosalnice, Gradac, Podzemelj in Metlika nadgradila do vrednosti, da je bilo nabavljenih 5 AED-jev. Pri letošnjem projektu pa so sodelovali gasilci iz Jugorja, Dragomlje vasi, Grabrovca, Slamne vasi, Drašičev, Božakovega, Križevske vasi, Primostka, Otoka, Dobravic in Krasinca.

Poleg gasilskih društev v občini so projekt podprli tudi številni donatorji. Med njimi so tudi Svet Mestne skupnosti Metlika, Rokometni klub Metlika, Nogometni klub Kolpa in Osnovna šola Metlika. V sodelovanju z Rotary club Bela krajina bo nameščen dvanajsti AED tudi v športni dvorani Osnovne šole Metlika.Tako so vsa društva v občini opremljena z opremo, ki lahko pomaga rešiti življenje. Vseh defibrilatorjev v občini pa je 24. Smo med bolje opremljenimi občinami v Sloveniji.

»Oprema pa doseže cilj takrat, ko imamo usposobljene posameznike ali ekipe, ki znajo in zmorejo to tudi uporabljati. Zato je pomembno izobraževanje in usposabljanje,« sporočajo iz Metlike.

Ob tej priložnosti so Zdravstveni dom Metlika, Štab Civilne zaščite Občine Metlika, Območni odbor Rdečega križa Metlika, Gasilska zveza Metlika ter Občina Metlika podpisali dogovor o skupnem sodelovanju pri predstavitvi uporabe avtomatskega eksternega defibrilatorja, temeljih postopkov oživljanja ter spodbujanju prostovoljcev za pristop k projekta »prvi posredovalec«.

Predstavitev uporabe defibrilatorjev in temeljih postopkov oživljanja bodo po društvih in vaseh izvajale članice Rdečega križa Metlika, ki so osnove delovanja predstavile že po podpisu dogovora zbranim v muzeju. Zdravstveni dom pa bo pripravil in v letu 2018 pristopil k projektu »prvi posredovalec« po programu Nujne medicinske pomoči.

!

Foto: Brane Šuštaršič