Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Novice Gabrovka

FOTO: V Gabrovki že osmič zapored antonov pohod in festival potic

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.06.2016 15:22

V petek dopoldne je dež še neusmiljeno zalival naravo, članice Društva podeželskih žena pa so se zavzeto pripravljale na sobotno srečanje. Sprejele so 30 potic, strokovna komisija v sestavi: Robert Merzel, Dora Škafar in Lijana Lovše pa je ocenjevala okus za okusom.


 Ko so oni končali, so članice znova poprijele za delo in pripravile razstavo potic za »Festival potic 2016«. Skrbno so pripravljale tudi dobitke za srečelov in se ozirale v nebo, kjer so se oblaki počasi trgali in začele so verjeti, da v soboto vsaj padavin ne bo. Včerajšnje jutro jim je res postreglo z lepim sončnim vremenom. Tisti vztrajni stalni pohodniki so se začeli zbirati – res jih je bilo nekoliko manj kot prejšnja leta, ker je menda marsikje po Sloveniji kar dobro deževalo, a Antonov pohod, že osmi po vrsti, se je začel.

V gasilskem domu v Gabrovki so bile pripravljene lepe razstave: Festival potic 2016, razstava polstenih izdelkov, voščilnic v različnih tehnikah in izdelki ročne izdelave ge. Mateje Strmljan z Gabrske Gore, razstava  izdelkov iz odpadnega papirja ge. Alojzije Praprotnik iz Domžal, razstava ročno izdelanih voščilnic v pick point tehniki članic DPŽ Gabrovka, ki so se srečevale na zimskih delavnicah, in v letu 2016 zasluženi pokali neumornih gabrovških gasilcev. Na stojnicah pa sta se predstavili še zeliščarka ga. Jožica Bajc Pivec in ga. Petra Sladek iz Zavoda Raznolikost. Zunaj pa jih je razvajalo prijetno junijsko sonce.

Kmalu je zadišalo po golažu in žaru, domači godci so raztegnili meh harmonike, pohodniki so se drug za drugim začeli vračati in pridružilo se jim je kar nekaj obiskovalcev, ki so jih zanimale razstave in kulturna prireditev z razglasitvijo rezultatov Festivala potic 2016.

Karmen Čarman, ki je pripravljala program prireditve, si je za rdečo nit izbrala pesmi g. Ignacija Kotarja, domačina, ki je pred mnogimi leti na svojstven način opisoval naše kraje. Pesmi je občuteno interpretirala ga. Mateja Subotičanec. Nastopile so še pevke ŽPZ KUD Gabrovka, ki so pred mesecem dni praznovale 40-letnico delovanja in mladi harmonikar Leon Ciglar. Podžupanja občine Litija, ga. Lijana Lovše, je podelila zahvale in priznanja gospodinjam, ki so prispevale potice.