sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Novice Senovo

FOTO: TD Senovo in društvo Sonček Posavje po Knapovski poti

Piše: A.P.

Čas objave:
30.09.2019 13:42

Minulo soboto so člani TD Senovo sodelovali z društvom Sonček Posavje pri organizaciji poučno rekreacijskega pohoda po delu Knapovske poti.

Zbrali so se ob 9. uri pri Domu XIV. Divizije, kjer so se okrepčali in po trasi nekdanje ozkotirne železnice krenili v Ravne. Ogledali so si zelo zanimivo zbirko tehniške dediščine premogovnika na Senovem in spoznali nekaj različnih tipov lokomotiv in vagončkov. Od tu je sledil dokaj strm in naporen vzpon na Reštanj. Tudi tu so se okrepčali in si ogledali objekt nekdanje strojnice in zbirko orodja, opreme in načrtov, ki so jih uporabljali v premogovniku.

Zelo zanimiv je bil tudi ogled reševalne postaje, ki je v istem objektu. Čeprav je nato sledil samo spust, ta ni bil nič manj naporen, saj je bilo potrebno veliko moči in spretnosti, da so vsi varno prispeli na Senovo. Med potjo so preverili tudi ali pločniki dopuščajo varno pot osebam na vozičkih. Skoraj povsod je neprimeren dostop na pločnik, saj ta vodi s strani vozišča, veliko robnikov je previsokih, klančine pa so prekratke in zato prestrme.

Sledilo je kosilo v Gostilni Senca, kjer so res uživali v pripravljenih dobrotah. Žal vreme kasneje ni omogočilo, da bi izpeljali tudi del pri krušni peči v Uradniški koloniji, ki bi bil del prireditve Dobrote iz krušne peči. "Smo si pa obljubili, da se na Senovem še srečamo in sicer ob peki pic v krušni peči," so še sporočili iz Posavja.