benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Brežice

FOTO: Svoboda vode brez meja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.07.2016 12:36

V okviru projekta "Občuti svobodo vode" v Brežicah omogočajo enkratno doživetje tudi gibalno oviranim in osebam z motnjami v razvoju.

Evropski projekt »Občuti svobodo vode«, ki ga Občina Brežice izvaja s partnerskimi organizacijami, je v letošnjem letu zaživel v vsej svoji podobi. Začeli so z marčevskim srečanjem projektnega konzorcija, kjer sta se župan Občine Brežice Ivan Molan, ki je prokrovitelj projekta in podžupanja Občine Brežice Katja Čanžar, ki je prevzela vodenje projekta, spoznala s predstavniki partnerskih organizacij.

Konec maja je sledil dvodnevni informativni dan, s katerim so projekt predstavili potencialnim udeležencem in otvorili sezovno projektnih aktivnosti na vodi. Do danes so izvedli številne individualne in skupinske treninge ter testiranja opreme, s katerimi poskušajo invalidom približati vodne športe, izboljšati njihovo uporabniško izkušnjo preko prilagoditev športnih pripomočkov, ter jih nenazadnje vključiti v družbeno dogajanje, ki ga gradijo na osnovi vodnih športov.

Tu je samo nekaj konkretnih rezultatov, ki so že bili doseženi. Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu je izvedla 20 izmeritev značilnosti uporabe različnih modelov SUP (Stand Up Paddling) desk in testirala 4 različne pristope k uporabi deske s strani gibalno oviranega uporabnika. Občina Brežice je s pomočjo Kajak kanu kluba Čatež organizirala 3 vodne treninge, ki jih imenujejo kar »cross treningi«, saj se udeleženci preizkušajo v veslanju v kanuju, kajaku, na SUP deski ter nenazadnje tudi na deskanju na vodi.


Občina Brežice ravno tako zagotavlja tedensko vadbo na prostem, na fitnes napravah ter s športnimi pripomočki, s pomočjo katerih katerih se udeleženci spoznavajo s tehnikami veslanja in pripravljajo na uporabo čolnov ter desk. Društvo za boljši svet Vilinski ključ že budno spremlja udeležence projektnih aktivnosti in njihove zgodbe, na podlagi katerih bosta nastala knjiga in film, ekipa Športnega Društva Muha se je usposabljala za delo z invalidi-deskarji ter prilagojeno opremo za deskanje na vodi, Pro rozvoj Šumavy – češki partner pa je osnoval skupino, ki bo testirala in razvila invalidom prilagojene fitnes naprave, namenjene krepitvi telesa na prostem.

Pred njimi je še cel avgust, v katerem bo celoten projektni konzorcij (Občina Brežice, Pro rozvoj Šumavy, Fakulteta za Informacijske študije v Novem mestu, Waterford Institute of technology, Dunavska mreža, Magic Bastos, Društvo za boljši svet Vilinski ključ) nadaljeval s trenutnimi aktivnostmi, seveda pa so njihove vadbe in testiranja odprta za nove udeležence, ki jih bodo z veseljem sprejeli v svojo družbo tudi v nadaljevanju projekta, ki traja do konca leta 2018.

Izvajalec aktivnosti projekta Občuti svobodo vode Jernej Agrež - izjava