sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Nm

FOTO: Stavka v zdravstvu na Dolenjskem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.01.2013 08:12

Stavkajo tudi v novomeški bolnišnici in novomeškem zdravstvenem domu. V zdravstvenem domu je kljub stavki običajen delovni dan.

STAVKA SDZN ZD NM 23.01.2013

Predstavnica sindikata delavcev v zdravstveni negi v novomeškem Zdravstvenem domu, Zlatka Kužnik je med drugim povedala, da so se zaposleni odločili za mehko stavko, in sicer so se ob 11.30 uri zbrali v avli ZD in izrekli svoje stavkovne zahteve. Sicer pa delo v ZD poteka nemoteno.

Glede na povečano število obiskov v ZD Novo mesto (to je predvsem v povečanju prehladno virusnih obolenj), smo se v SE ZD NM SDZN, iz moralno- etičnih vidikov odločili, da bomo na dan stavke zagotovili NMP, kot tudi vsa neodložljiva zdravljenja na vseh oddelkih – se pravi pregledani bodo vsi naročeni, oziroma vsi, ki bodo na ta dan prišli v naš zavod.

Bomo pa aktivno podprli stavko v času med 11.30 do 12.30 uro. Tako se bomo ob 11.30 uri stavkajoči zbrali v avli ZD NM , nato pa se ob priključitvi sindikatov SB NM udeležili protestnega shoda na Glavnem trgu.

Delavci zaposleni v zdravstveni negi (to smo med. sestre, dms, dip. zdravstveniki, zdravstveni tehniki,bolničarji) smo že vsa leta, oziroma desetletja v nezavidljivem ne samo plačnem, kot tudi družbenem položaju.
- še vedno niso dorečeni kadrovski normativi in tako pride do preobremenjenosti in izgorelosti na delovnih mestih,
- grozi se z odpuščanji (kaj je vlada naredila da ustvari nova del, mesta za mlade, sposobne?),
- dovolj nam je biti brezpravna raja, kjer se »boržuji« poigravajo z našo usodo in nas potiskajo v še večjo revščino (»NE JEMLJITE VEČ TAM, KJER NI«),
- SKRAJNI ČAS je, da se tudi vlada zbudi in se končno začne etično obnašati do nas, oziroma, da prizna in upošteva, da brez medicinskih sester, oz. delavcev zaposlenih v zdravstveni negi ZDRAVSTVA NI.
Predsednica SE SDZN ZD NM
Zlatka Kužnik

___________________________________________________________________
STAVKA V NOVOMEŠKI SPLOŠNI BOLNIŠNICI


Tudi zaposleni v Splošni bolnišnici Novo mesto, razen zdravnikov, se pridružujemo splošni stavki javnega sektorja, zato bo tudi program dela v bolnišnici na ta dan nekoliko okrnjen.

V skladu z zakonodajo bo v času stavke poskrbljeno za obravnavo vseh urgentnih primerov, vseh primerov, ki se že obravnavajo v bolnišnici, pa tudi vseh naročenih primerov za storitve z dolgimi čakalnimi dobami. To pomeni, da bodo obravnavani vsi pacienti, ki so bili za dne 23.1.2013 naročeni za pregled v ambulanti ali sprejem v bolnišnico in niso bili prenaročeni. Storitve za prenaročene paciente se bojo opravile v čim krajšem času.

Medicinske sestre zahtevamo:
• KADROVSKE NORMATIVE (zaradi preobremenitev in izgorelosti na delovnem mestu)
• DOSTOJANSTVO NA DELOVNEM MESTU (zaradi številnih groženj o odpuščanju)
• PLAČILO ZA OPRAVLJENO DELO (za vse opravljene ure dela)

V zdravstvu še vedno nimamo pravilnika o standardih in normativih, ki so nadvse pomembni za zagotavljanje kakovostnih zdravstvenih storitev, in s katerim bi se določili tudi elementi za sistemizacijo delovnih mest, bolniku pa hkrati zagotavljali največjo možno stopnjo varnosti. Zlasti v zadnjem času, ko je očiten vse večji razkorak med potrebami bolnikov in razpoložljivim kadrom, smo izpostavljeni vse večjim obremenitvam. Ob nespremenjenem obsegu zaposlovanja se programi zdravstvenih storitev povečujejo. Zaradi pomanjkanja časa, nenehnega hitenja in preobremenjenosti pa se ne moremo posvetiti našim bolnikom kot bi bilo potrebno in le to lahko vpliva na kakovost.

Predsednica SDZNS SE SB NM,
Marjanca Čegovnik


Zlatka Kužnik, predsednica SE SDZN ZD NM