Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Spletna tržnica lokalnih kmetijskih pridelkov je zaživela!

Piše: S.G.

Čas objave:
27.09.2018 14:58

/oglasno sporočilo/ »Na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, stalno spremljamo razvoj slovenskega podeželja in predvsem iščemo ustrezne spodbude za napredek z osnovo ohranjanja tradicije, pod parolo »S tradicijo v napredno podeželje«. Plod tovrstnih razmišljanj je operacija »Mreža lokalnih ponudnikov podeželskih dobrot«, ki smo jo skupaj s partnerji Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu, Kmetijsko zadrugo Krka in društvom Grmčani zasnovali s ciljem potrošnikom približati ponudbo lokalnih kmetij in drugih ponudnikov domačih dobrot,« izpostavlja doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, v.d. dekanje na VŠUP Grm.

Namen je tudi ozaveščati o pomenu samooskrbe in kakovosti lokalno, tradicionalno pridelanih živil in drugih izdelkov na podeželju, ter spodbujati ponudnike na podeželju k cenovno ustreznemu in učinkovitemu trženju ponudbe preko različnih spletnih kanalov. »Na ta način želimo povečati obseg lokalne samooskrbe in preko manjše porabe embalaže, števila posrednikov in krajše poti hrane prispevati k varovanju okolja,« dodaja Colarič - Jakšetova.

Vključitev v mrežo ponudnikov na spletni strani in promocija sta brezplačni
V operaciji so povezali lokalne ponudnike produktov podeželja z območja partnerstva Lokalna akcijska skupina Dolenjska in Bela krajina (LAS DBK), za njih vzpostavili spletno mesto za trženje izdelkov in pridelkov potrošnikomwww.direktskmetije.si, in jih usposobili za samostojno objavljanje svoje ponudbe. Ponudnike promovirajo preko oglaševanja v medijih, s plakati, zloženkami na prodajnih mestih, ter tudi preko spletne strani, družbenih omrežij in mobilne aplikacije. »Vse to jim omogočamo brezplačno,« izpostavlja Marko Bartolj iz KZ Krka in dodaja, da je v mrežo vključenih 40 kmetij, k sodelovanju pa pozivajo vse ponudnike lokalno pridelane hrane in drugih izdelkov s področja JV Slovenije.»Vabimo manjše kmetije, , vse tiste ponudnike, ki si morda ne morejo privoščiti obširnejšega marketinškega matetriala, promocije… Z namenom približati ponudbo članov mreže urbanim prebivalcem smo tudi vzpostavili več mobilnih stojnic in šest prodajnih mest v okviru trgovin KZ Krka v lokalnih urbanih središčih (Adlešiči, Črnomelj, Mirna Peč, Straža, Šentjernej in Šmarješke Toplice), ponudbo pa bomo razširili tudi na Novo mesto in druga središča.«

Sodobna spletna stran in mobilna aplikacija
Spletna stran www.direktskmetije.si in mobilna aplikacija potrošnikom pomagata poiskati ponudnike kmetijskih pridelkov in izdelkov, z njimi vzpostaviti stik in jih do njih vodita kot navigacija. »Spletna stran ponudnikom - članom mreže omogoča samostojno posodabljanje podatkov o svoji ponudbi, potrošnikom pa iskanje in pregled nad ponudbo, za lažji dostop in navigacijo do kmetij in prodajnih mest pa je na voljo mobilna aplikacija za Android in Apple iOS združljive naprave,« pojasnjuje izr. prof. dr. Blaž Rodič s Fakultete za informacijske študije v Novem mestu, ki zagotavlja informacijsko in marketinško podporo.

Enostavna uporaba spletne strani za ponudnike
Zaradi poznavanja ponudnikov na podeželju je v projekt vključeno tudi Društvo za gospodarski in kulturni razvoj podeželja ter ohranjanja krajine, naravne in kulturne dediščine – društvo Grmčani. Uporabniki, ki so že vključeni v Mrežo lokalnih ponudnikov podeželskih dobrot, so veseli, da je urejanje podatkov enostavno in da lahko brez težav sami osvežujejo ponudbi. Kot je dejal eden od udeležencev poletnega usposabljanja, pa je dobro tudi to, da so kontaktni podatki in delovni čas dobro vidni in da se točno vidi, kje lahko potrošniki najdejo ponudnike ter tudi prenesejo naslov v Google Maps.

Podpora tudi s strani države
Projektna ideja je bila podprta s strani LAS DBK in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki sta omogočila izvedbo operacije v okviru »1. javnega poziva za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Dolenjska in Bela krajina 2016«, s sredstvi Republike Slovenije in Evropskega Sklada za Regionalni Razvoj (ESRR).

Vabilo zainteresiranim ponudnikom
Operacija je trajala od julija 2017 do konca septembra 2018, vendar se njihove aktivnosti za širitev mreže ponudnikov in njeno promocijo nadaljujejo. Zato vse ponudnike lokalno pridelane hrane in izdelkov pozivajo k včlanitvi v Mrežo lokalnih ponudnikov podeželskih dobrot, vse potrošnike, ki želijo domačo, lokalno pridelano hrano, pa k obisku uradne spletne strani projekta; www.direktskmetije.si in uporabi mobilne aplikacije,« še sporočajo partnerji projekta MLPPD.