podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Semič

FOTO: Šokice praznovale 10-letnico delovanja

Piše: R.K.

Čas objave:
04.12.2017 10:16

Vokalna skupina Ljudske pevke Šokice je s sinočnjim koncertom ljudskih in narodnih pesmi z naslovom Ta veseli dan kulture v Kulturnem centru Semič obeležila prvo desetletje delovanja.

Pred več kot petnajstimi leti so se na Krupi začele zbirati štiri vaščanke ob petju starih ljudskih pesmi. Duša skupine in neizmerna zakladnica manj znanih pesmi je bila zdaj žal že pokojna Tina Jurejevčič – po domače Hluparjeva Tina.

K sodelovanju je skupina povabila še druge ljubiteljice ljudskega petja in skupaj so nastopile na Praznovanju jeseni in drugih prireditvah v Semiču. 16. avgusta 2006 so prvič sodelovale na večeru ljudskih pevcev in godcev v okviru metliških prireditev Pridi zvečer na grad. Tu jim je Toni Gašperič svetoval, naj bodo kar Šokice, saj edine prihajajo iz Semiča.

Že naslednje leto so se na večer z naslovom ''Tako se je pelo in igralo nekoč'' prijavile kot Šokice, zato letos praznujejo okroglo obletnico. Svojo sekcijo v KUD Jožeta Mihelčiča Semič pa imajo od leta 2012. Še vedno se trudijo poiskati kakšno manj znano pesem in vsak teden vadijo pod vodstvom Terezije Simonič, Pčove Rezke. Pod takim in drugačnim vodstvom, kajti značilnost ljudskega petja je, da eden začne, ostali pa poprimejo, glasovno, seveda. Pravijo, da jih petje drži pokonci, kar je pohvalno, saj je njihova povprečna starost 71 let.

Druga o drugi so prepričane, da so vse krasne ženske, že zaradi tega so uspešne in pogosto nastopajo na semiških prireditvah, po domovih starejših občanov, gostovale pa so tudi v več krajih po Sloveniji, npr. v Trebnjem. Velikih Laščah, v Žalcu, v Črni na Koroškem, če jih naštejemo le nekaj. Najraje seveda pojejo pred domačim občinstvom, a se vse strinjajo, da imajo takrat največjo tremo.

Tokrat so v goste povabile ljudske pevce iz Svibnega pri Radečah in harmonikarja Vlada Matkoviča. Na koncu jim je semiška županja Polona Kambič podelila občinsko zahvalo za 10-letno delo.