pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Novo mesto

FOTO: S prisrčnega druženja starostnikov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.11.2016 11:34

V prostorih OŠ Center v Novem mestu so se družili starostniki krajevnih organizacij Center in Mestne njive. Na tradicionalnem srečanju pred decembrskimi prazniki se je družilo blizu sto krajanov, raje meščanov Mestne občine Novo mesto, saj jih je pozdravil župan Gregor Macedoni in jih seznanil z dosežki in strategijo razvoja mesta.

Ob tej priložnosti je član odbora Rdečega križa Mestne njive Jože Pečnik zapisal: »V pozdrav in predstavitev načrtov so bili vključeni še predstavniki obeh svetov KS, sekretarka OZRK in oba predsednika Krajevnih organizacij Rdečega križa. Vsi so se dotaknili tegob staranja in možnosti družbene pomoči. Starostnike najbolj zanima pristop vseh dejavnikov v času bolezni, možnosti prehranjevanja, rekreacije, družabnega druženja in pomoči osebam, ki bivajo med nami brez svojcev. Na različnih področjih je v mestu in okolici veliko postorjenega, čaka pa vse še veliko dela na prijaznejšem dostopu starejših oseb do javnih površin, sprehajalnih poti, pešpoti, javnih ustanov, kina, muzejev.

Starostnikom je bila posredovana informacija o delovanju Podružnice Spominčice Dolenjske, nalogah in širjenje dejavnosti družabnic na tem vedno bolj zaskrbljujočem segmentu današnjega časa, ko sobivamo že z okoli nekaj sto osebami z demenco. Izražena je bila potreba, da se zaposleni na različnih mestih uradov, trgovin, restavracij, muzejev, pošte, policije … seznanijo s to boleznijo z namenom, da ob stiku pravilno postopajo. Na segmentu pomoči se vedno več različnih institucij združuje v sodelovanju, zavedajoč se, da ena sama organizacija nalogam ne more biti kos. Starostniki za svoj zdrav oddih potrebujejo zelene, zračne površine, dostop do mestnega prevoza, zdrave vode, ki nam s posegi v vodovodno omrežje teče čistejša.

Zavedamo se, da je zdrava prehrana, gibanje in zopet gibanje na zraku, v zelenju, življenje brez jeze, stresov, s smehom in radostjo, najpomembnejša stvar za starejše. Slišati je bilo tudi tista reka o jabolku in orehu, zdravstvu in mnogih razočaranjih, ko pridejo v stik z uradniki.


Osnovnošolci, nastopilo jih je okoli 50, so starejšim predstavili prisrčen program sestavljen iz odrske igrice o Sončku, prijateljstvu, vse skupaj je bilo dopolnjeno s petjem, plesom, razigranostjo, ki je vsem segla v srce. Kot gostitelji so po pozdravnem govoru postregli v šoli pripravljen dogovorjen obrok hrane, ki je vsem ustrezal in kot rečemo – pasal. Ja, jabolčni štrudelj in cviček, iz Šurlatove kleti, jih je vse razveselil.

Ob prešernem klepetu udeležencev je bilo slišati, da imajo mesto radi, da je lepo, zeleno, obdano s Krko, katerih šum z jezov jih zaziblje v sanje, ne v trdno spanje, ki ga ni nikoli preveč. Slišati je bilo, da so oni v mladosti delali več težjega dela, da je bilo potrebno obdelati vrtove, njive, vinograde, sadovnjake. Danes mladim tega več ni potrebno zato imajo čas za tek, hojo, prireditve, prijetno kramljanje v mnogih gostinskih obratih. Pač, čas teče, čas celi, le mladosti ne vrača,« je še zapisal Jože Pečnik, ki je tudi avtor fotografij.