Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Ribnica

FOTO: Ribnica vabi na tradicionalni semenj suhe robe

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.09.2016 07:46

Ribnica danes vabi na že 41. Ribniški semenj, ki predstavlja vrhunec Ribniških dni, hkrati pa nadaljuje dolgo in bogato tradicijo sejmov suhe robe in lončarstva v Ribniški dolini. Kulturno-etnografska prireditev iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev in razstavljavcev.

Prvi sejmi suhe robe in lončarstva so se tod odvijali že v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imajo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva, so zapisali v tamkajšnjem turističnem društvu.

Tradicionalna kulturno-etnografska prireditev se je v zadnjem desetletju sicer razvila v večdnevno dogajanje, t.i. Ribniške dneve, iz leta v leto pa privablja vse več obiskovalcev, tudi iz tujine. Zadnja leta tako beležijo že prek 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 500.


Turistično društvo Ribnica zadnja leta s pomočjo občine in drugih ustanov poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip, na primer z Grajskimi večeri, ki se odvijajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu in predstavljajo uvod v Ribniške dneve.

Marko Modrej o sejmu


Janez Janša o Ribničanih