sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Novo mesto

FOTO: Prostovoljci ukrepajo prvi. Tukaj in povsod.

Piše: RKS

Čas objave:
05.12.2017 17:29

Tako se glasi slogan letošnjega Mednarodnega dneva prostovoljstva.

»V preteklem desetletju smo bili priča dramatičnim družbenim, gospodarskim, političnim in tehnološkim napredkom in spremembam, ki vplivajo tudi na humanitarno delovanje. Naslednje desetletje bo še bolj zahtevno. Kot del največje in najstarejše svetovne humanitarne mreže se Rdeči križ Slovenije sooča z zahtevo, da ohranimo pripravljenost in vzdržljivost za učinkovito odzivanje na prihodnje naloge,« je ob letošnjem Mednarodnem dnevu prostovoljstva zapisal predsednik RKS dr. Dušan Keber.

Več kot 14.000 prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije je tudi letos več kot pol milijona ur prostovoljno delalo. To je delo, kibi ga v enem letu opravilo 250 zaposlenih. Največ časa so namenili socialni dejavnosti, sledijo prva pomoč, krvodajalstvo, pripravljenost in ukrepanje ob nesrečah, humanitarna vzgoja mladih, varovanje in krepitev zdravja ter nenazadnje širjenje znanj o Rdečem križu in mednarodnem humanitarnem pravu.

»Danes je dan, ko ne le zaploskamo in se zahvalimo za izkazanosočutje, solidarnost in nesebičnost, ampak prostovoljce postavimo kot zgled, kako odgovarjati na humanitarne potrebe vse večjih razsežnosti, in povabimo med njihove vrste vse, ki bi si radi svoje življenje polepšali z delom za druge. Prostovoljstvo se začenja doma, med sosedi v domači hiši in v domači ulici, ko pomagamo ljudem, ki jih poznamo ali jih vsak dan srečujmo. Od tod se širi na mesto, regijo, državo in v mednarodno okolje na področja, kjer ljudje trpijo posledice konfliktov in nasilja ali so izgubili svoje domove in sredstva za preživljanje v naravnih in drugih nesrečah. Povsod po svetu prostovoljci pomagajo ljudem, ki živijo v pomanjkanju hrane ali se spopadajo z izrednimi zdravstvenimi dogodki in spremljajo begunce in migrante vzdolž njihovih poti. Veliko je načinov, kako prostovoljci uresničujejo svoje poslanstvo,« je še zapisal dr. Keber in sklenil: »Narava prostovoljstva se spreminja, nespremenjeno pa ostaja njegovo bistvo: moč človečnosti.«

Nekaj utrinkov dela prostovoljcev v mreži Rdečega križa so nam poslal z Območnega združenja RK Metlika.