podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Brežice

FOTO: Pri 100 letih še vedno zapleše

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.01.2013 12:29

Mariji Gergl, ki je praznovala svoj 100. rojstni dan leta ne pridejo do živega. Še vedno je čila in zdrava, noge pa ji še vedno dobro služijo tudi na plesišču.

Leta ne pridejo do živega gospe Mariji Gregl, ki je 17.1.2013 praznovala svoj 100. rojstni dan. Svojega prvega stoletja se je razveselila v družbi domačih in vseh, ki so ji prišli voščit obilo zdravja in sreče. Zadovoljna slavljenka je zbranim zapela pesem Prav lepa je bizeljska fara in se ob zvokih harmonike zavrtela z županom občine Brežice Ivanom Molanom.

Dve praznovanji za 100 let

Gospa Marija Gregl je najstarejša stanovalka Doma upokojencev Brežice, kjer prebiva od leta 2001. Visoki jubilej bo praznovala kar dvakrat, kot se za 100 let spodobi – za rojstni dan z družino in obiskovalci, obiskali so jo župan občine Brežice Ivan Molan, predsednik KS Bizeljsko Franc Kelhar, predstavnica Rdečega križa Bizeljsko, in številni drugi, ki so prišli gospe Mariji voščit vse dobro, februarja pa se bo poveselila še s svojimi sostanovalkami in sostanovalci.

Med vojno v gozdu s partizani

Marija Gregl se je rodila 17.01.1913 v Orešjem na Bizeljskem. V življenju se je srečevala z različnimi preizkušnjami, ki jih je pogumno in z zaupanjem premagala. Med drugo svetovno vojno je sodelovala s partizani in jim pomagala. Tudi sama Marija se je morala pred vojno vihro skrivati po gozdovih, celo drugega otroka je med vojno rodila v gozdu. Večkrat pove, kako težki časi so bili takrat, pravijo njeni vnuki. Tudi po vojni ni bilo veliko laže, saj je Marija po ločitvi ostala sama s petimi otroki.  Družino je preživljala s svojim trdim delom po okoliških kmetijah in vzgajala otroke. Danes jo razveseljuje pet vnukov in osem pravnukov.

Ljubiteljica petja
Babica je veliko brala, se spominja njena vnukinja Andreja Reher, verjetno je tudi zaradi tega tako bistrega duha in dobrega spomina. Gospa Marija zelo rada poje in je prava zakladnica različnih pesmi. Je zelo pozitivna in dobrosrčna oseba, naša babica je preprosto najboljša, se strinjajo vnuki, ki jo v domu pogosto obiščejo.