Dežela kozolcev v Šentrupertu je v soboto gostila največji kulinarični dogodek, ki ga je obiskalo preko 2000 ljudi.
Foto: Tina RusKulinarično-glasbenega festivala Izbor, ki je na enem mestu združil mednarodne kulinarične mojstre ter vinarje z vrhunskimi vini in peninami, se je udeležilo 2.000 obiskovalcev. Ti so lahko okušali hrano, ki so pridobile Michelinove zvezdice, vendar le najhitrejši in najvztrajnejši, saj je hrana pri ponudnikih pošla v dobrih 20 minutah, ali pa so se poleg valile dolge vrste vztrajnih in željnih okusiti specialitete izpod rok kuharskih mojstrov. Teh je bilo 25 in so ponujali vse, od polžev, do jelenjega hrbta, domačih skut, špargljev in najboljše cvrte pice na svetu iz Pizzerie La Masardona iz Neaplja.
»Lepo je biti v takem lepem okolju in opazovati obiskovalce, ko okušajo te izjemne slovenske kulinarične specialitete in vino priznanih vinarjev. Vesel in ponosen sem, da so se kuharji iz tujine odzvali mojemu povabilu in obiskovalcem ponudili svojo hrano. Navdušeni so nad pokrajino, energijo in ljudmi, zato menim, da jih prihodnje leto ne bo problem ponovno gostiti na takem dogodku,« je vtise strnil Tomaž Kavčič, vrhunski gostinec in soorganizator Gourmet & fun festivala Izbor.
Poleg tega jim je bil na voljo pester spremljevalni program, ki je ponujal glasbo za različne okuse in različna predavanja, med drugim tudi predavanje in pogovor s Faustom Arrighijem, dolgoletnim direktorjem združenja Michelin Italia. Nekaj pred polnočjo je s svojim atraktivnim nastopom navdušila obiskovalce italijanska skupina Wanna gonna show iz Toskane in tako zaključila festivalski dan.
»Festival Izbor je tudi izbor ustrezne glasbe, predavanj, akrobatskih nastopov, predstavitve slovenskih oblikovalcev in mladih znanstvenikov. Predvsem mlajše obiskovalce so zabavala izvajanje predstavnikov Inštituta Jožefa Stefana, Fakultete za matematiko in Fakultete za elektrotehniko,« je povedal soorganizator festivala Franci Kek, ki mu je popoldanska sobotna ploha poskrbela podobne razmere kot so bile značilne za Rock Otročec, ki ga je vsakoletno organiziral Kek.
Pomembnost in veličino dogodka je povzel tudi dr. Janez Bogataj, doktor etnologije, profesor na Univerzi v Ljubljani in eden najplodovitejših piscev kulinarične literature: »Za Slovenijo je ta dogodek velikega pomena, saj je nujno, da se odpremo navzven, da vrhunski kuharji iz tujine spoznajo naša živila in našo hrano. Glede na imena kuharskih mojstrov in vinarjev, ki sodelujejo, je festival okusov in zabave Izbor zagotovo največji kulinarični dogodek doslej v Sloveniji.«
Festival Gourmet & fun Izbor ima skupaj z Deželo kozolcev dobre možnosti, da postane tradicionalen in mednarodno prepoznaven, vendar bodo organizatorji morali v prihodnje razmisliti še o marsikateri pomanjklivosti.