Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Novice Gradež

FOTO: Praznovanje pomladi v Gradežu odneslo vreme

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.04.2016 08:35

Društvo za ohranjanje dediščine Gradež je za danes načrtovalo Praznik pomladi – jurjevanje, ki so ga kot običaj v teh krajih (Turjak) poznali že davno. Žal pa dogodek zaradi slabega vremena odpade.

Kaj vse so imeli v planu? Med postanki na travnikih, sadovnjakih, njivah in gozdu bi ob spoznavanju okolice peli ljudske pesmi, si ogledali zanimivosti vasi in slikarsko delavnico Društva likovnikov Ljubljana ter spoznali nekatera stara kmečka opravila in staro orodje.

Popoldan bi zbranim v  vaškem središču zaigrala godba na pihala. Nato pa bi Zelenega Jurija na konju v bučni povorki spremili skozi vas in mu pripravili darove za dobro letino. Na robu vasi bi jih pričakali pastirski ognji in igre ter tradicionalna hrana, pripravljena na ognju (golaž iz velikega kotla, prašiček z ražnja, pečene krače in krompir, postrvi …) in mnoge slaščice po babičinih receptih, pa domače dobrote in ekološki izdelki na stojnicah. Obiskovalci bi lahko zapeli in zaplesali ob živi glasbi. Proti večeru pa zakurili še kres v pomoč zahajajočemu pomladnemu soncu. Toliko o načrtih, ki jim jih je prekrižalo vreme. Držimo pesti, da bo drugo leto prireditev uspela.