Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Podsreda

FOTO: Praznik kozjanskega jabolka se začenja z rezjo sadnih dreves

Piše: Kozjanski park, A.Č.

Čas objave:
19.03.2019 08:10

Kozjansko ni samo pokrajina mnogih obrazov ampak pokrajina, kjer se še lahko pohvalijo s številnimi visokodebelnimi sadnimi drevesi, ki pričajo o vestnem delu lastnikov in njihovih prednikov, ki so drevesa vzgojili in oskrbovali. Da so z aktivnostmi, ki jih v Kozjanskem parku izvajajo v povezavi s travniškimi sadovnjaki res na pravi poti, potrjuje nominiran projekt Travniški sadovnjaki in krajina kot kandidatura republike Slovenije za Nagrado Sveta Evrope za krajino v letu 2019.

prikaz rezi, gubno_ek zakošek, 4.3.2019, bp (1).JPG
Praznik kozjanskega jabolka se začenja z rezjo sadnih dreves
Foto: Kozjanski park

Eno najpomembnejših in prvih spomladanskih opravil v sadovnjakih je rez sadnih dreves. Temu opravilu posvečajo še posebno pozornost. Zavedajo se kako pomembno je, da iz sadike vzgojijo drevo, ga ohranjajo v polni rodnosti ali pa ga kljub njegovemu slabemu fiziološkemu stanju in starosti ohranjajo v rodnosti. Cilj ni le pridelati čim lepše in boljše sadje ampak ohraniti sadovnjake kot najpomebnejše življenjske prostore za številne rastlinske in živalske vrste.

prikaz rezi, gubno_ek zakošek, 4.3.2019, bp (9).JPG
Praznik kozjanskega jabolka se začenja z rezjo sadnih dreves
Foto: Kozjanski park

S ciljem, da bi čim večje število lastnikov sadnih dreves pridobilo ustrezno znanje, so v Javnem zavodu Kozjanski park skupaj s Turistično kulturnim društvom Virštanj, Društvom Izviri Dobrina in Društvom Ajda Štajerska organizirali praktične prikaze rezi, vzdrževanja in oskrbe sadnih dreves. Seznanili so se kako oblikovati drevo, spoznali različne vzgojne oblike in razlike v rezi med sadnimi vrstami. Prepogosto so sadna drevesa prepuščena sama sebi in zaradi tega razvijejo veliko in gosto krošnjo. V takšni krošnji se razvijejo številne tanke veje, ki so zasenčene in ne morejo držati plodov. V takšnih krošnjah se pogosto razvijejo številne bolezni, ki vplivajo na slabšo kvaliteto plodov. Sadežev v gostih krošnjah je res veliko, vendar so slabe kakovosti, sortno neznačilno obarvani, neokusni in poškodovani.

Na prikazu so se udeleženci seznanili kako s pravilnim obrezovanjem poskrbimo za razvoj močnih glavnih vej, ki so sposobne nositi težo plodov. Kako redčimo krošnjo, odstranjujemo povešene veje, da je omogočen dostop sončnim žarkom do posameznih plodov, ki se lepše razvijejo, dozorijo in so boljšega okusa. Redno obrezovana drevesa so bolj zdrava, ker se listna površina prej posuši in zmanjša se pojav bolezni. Poudarek je bil na vzgojni rezi mladih dreves pri kateri se naredijo tudi največje napake, rezjo sadnih dreves v polni rodnosti in rezjo sadnih dreves glede na različne sadne podlage. Zelo je pomembno, da s pogledom ocenimo krošnjo drevesa glede na rast, kakšen je rodni les in cvetni nastavek. Obrezovanje je zelo zahtevno opravilo, pri katerem z neznanjem lahko naredimo veliko škodo.

Da je veliko zanimanje za strokovno znanje, pove podatek, saj se je aktivnosti udeležilo preko 100 udeležencev. Pomembno je tudi, da po opravljeni rezi razkužimo orodje, saj s tem ukrepom preprečimo prenašanje morebitnih bolezni med drevesi. Poseben poudarek je v letošnjem letu bil tudi glede oskrbe sadnih dreves, ki so bila poškodovana s strani divjadi in škodljivcev.

V Kozjanskem parku bo letošnje leto še posebej zaznamovano z delom v travniških sadovnjakih saj so zakorakali v leto, ko bodo z velikim veseljem praznovali 20 let Praznika kozjanskega jabolka.